На території Полтавського об’єднаного військового комісаріату відбулися навчально-прикладні заняття зі зброєю для доукомплектованого штату його працівників.

— За останні 15 років такий захід проводиться вперше, а необхідність його проведення викликана військовою агресією наших північних сусідів — росіян, — повідомив заступник обласного військового комісара з виховної роботи, підполковник Ярослав Пистун. — Заняття проводяться, щоб тимчасово мобілізовані військовозобов’язані освіжили в пам’яті те, чому їх навчали у війську 10 чи 15 років тому.  Серед людей, яких ви тут бачите, новобранців немає, але ж усі знають, що «повторення — мати навчання». Крім того, частина мобілізованих є випускниками військових кафедр, яким досі не доводилося мати справу зі зброєю. Ці недоречності наразі виправляємо.

 Підходимо до чоловіка, який наполегливо розбирає і складає автомат. Ховаючи подалі від стороннього ока збиті пальці, він називає себе Віталієм, підприємцем з Полтави.

Важко в навчанні — легко в бою. Фото автора

—  Я демобілізувався з війська 17 років тому, ось і підзабув, як розбирають автомат, — ніяковіє він, — але нічого, ще пару занять, і якщо доведеться, буду готовий захищати Батьківщину.

Інший учасник занять, Олександр, досі взагалі не тримав бойову зброю в руках, але вважає, що кожен українець повинен, як справжній козак, вміти стріляти з усіх її видів. Через це й тренується, пам’ятаючи знамените суворовське: важко в навчанні — легко в бою.

А статечному чолов’язі з пишними білими вусами, який назвався Сергієм Васильовичем, уже 55, він — підполковник запасу. На даний момент виконує обов’язки начальника відділення офіцерів та кадрів об’єднаного військкомату. Розповів, що родом з Донецька, а служив у Росії та військкоматах Донеччини. Але нині живе в Полтаві, яку полюбив, і готується її захищати. Своїм завданням вважає комплектування ЗС України кваліфікованими спеціалістами.

 — Як іде підготовка? — перепитує він. — Якщо відверто, то забули люди, як це все робиться. Але відновлення навичок — справа кількох днів, головне для воїна-захисника навіть не зброя, а бойовий дух. На щастя, його в наших хлопців не бракує.

Саме на цьому наголосив і керівник громадської організації Полтавського обласного військово-спортивного центру «Воїн» Олег Бариш, під началом якого здійснюється  заняття зі зброєю АК-74, гранатометами, кулеметами, пістолетами та з відновлення навичок користування плащ-наметами, саперними лопатами, магазинами для патронів тощо. — Ситуація в країні така, що кожен має бути готовим захищати Батьківщину, — коментує він. — Такі заняття, крім іншого, сприяють підняттю бойового духу, після них люди стають упевненішими в собі й рішучішими.

Подібні військово-патріотичні заняття проводять в місті силами центру і з юнаками допризовного віку. Водночас за участі «Воїна» на базі Полтавського національного техуніверситету імені Юрія Кондратюка створюють військову кафедру.