Хрестоматійне гамлетівське запитання у багатьох районах Донеччини, що поблизу лінії розмежування, тепер звучить так: «Здадуть чи не здадуть?» Адже, на жаль, чутки про ймовірну окупацію українських територій проросійськими незаконними збройними формуваннями оновляються й поширюються з періодичністю прогнозів погоди. У цій непростій ситуації місцева влада докладає всіх зусиль, щоб спростувати подібні теревені не гучними заявами, а конкретними справами. «Ще й досі стріляють, а ми не зупиняємося і вкладаємо кошти у розвиток наших територій, оскільки люди чітко усвідомлюють: якщо влада відбудовує, значить, ця земля — українська, здавати її не збираються, — підтверджує такий підхід голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. — Донецька ОДА дбає про екологію, умови життя і майбутнє наших дітей. Це найбільше, що може зробити влада, аби показати людям, що вони потрібні Україні».

На підконтрольній українській владі території Донеччини дбають про відбудову і розвиток населених пунктів. Фото УНIAН

Про подальший розвиток соціальної сфери свідчить реалізація кількох масштабних проектів у тиловому Першотравневому районі, що поблизу Новоазовського, який тимчасово окупували бойовики. На підконтрольній українській владі території дбають не тільки про елементарні побутові справи, а й про перспективу місцевих населених пунктів та їхніх жителів. Приміром, у селищі міського типу Мангуш триває реконструкція дитячого садка «Аліса». У ньому монтують блочну міні-котельню, роблять заміну інженерних мереж, впорядковують прилеглу територію і приміщення триповерхового корпусу. Загальна вартість цих робіт становить 30,5 мільйона гривень, а фінансували їх спільно Державний фонд регіонального розвитку й обласний бюджет. Модернізований дошкільний заклад зможе прийняти перших 220 місцевих дітлахів з 1 червня цього року. Фахівці запевняють, що за комфортністю й оснащеністю «Аліса» стане одним із найкращих дошкільних закладів України.

Після необхідних робіт у приморському селищі Ялта ввели в експлуатацію п’ятикілометрову газопостачальну мережу, яка дає змогу подавати блакитне паливо до 20 місцевих баз відпочинку та 40 приватних будинків. Особливість цього проекту в тому, що вперше за часи незалежності держава надала кошти (прокладання мережі обійшлося в 1,4 мільйона гривень) на вуличне газопостачання, адже раніше центральний газопровід підводили до ГРТ, а люди самотужки шукали гроші на підведення розподільних мереж до своїх осель.

У Першотравневому районі також втілюють у життя екологічний проект з розчищення русла річки Мокра Білосарайка, яка через замуленість неодноразово виходила з берегів і завдавала немалих клопотів місцевим жителям. Розчищення річки зменшить ризик виникнення паводків, а зміцнення і розширення берегів перетворить цю територію на безпечну, благоустроєну і мальовничу набережну для жителів і гостей селища Ялта.