ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ

Уряд компенсуватиме і надалі селянам ставки за аграрними кредитами

Уряд в жодному разі не відмовляється компенсувати селянам "дорогі" кредити минулих років. Саме таку заяву поширив департамент інформації та комунікацій з громадкістю Секрітаріату Кабміну, розмістивши її на урядовому порталі. Це була відповідь деяким ЗМІ, які останніми днями "смакували" цю тему на сторінках своїх видань.

Як зазначають у Кабміні, компенсація надається на конкурсній основі підприємствам агропромислового комплексу, які залучили кредити у 2007-2009 роках у національній та іноземній валютах згідно з укладеними договорами; для позичальників 2010 року - за умови, що сума відсотків не перевищує у гривнях 25% річних і в іноземній валюті 16% річних.

До того ж, цього року уряд компенсуватиме відсотки за позиками за умови, що їхня сума не перевищує в гривнях 21% річних і в іноземній валюті 13% річних.

Урядовці вважають будь-які спекуляції на темі компенсацій аграрних кредитів недоцільними і навіть цинічними, адже, за даними Кабміну, лише торік зі Стабілізіційного фонду держбюджету на це було виділено понад 1 млрд грн. А загалом у 2010 році уряд підтримав грошима з цього фонду наших селян на суму майже 3 млрд грн.

Чи буде Кабмін виділяти кошти зі Стабілізаційного фонду держбюджету на кредитні компенсації селянам цього року? Таке запитання кореспондент "Урядового кур'єра" поставив генеральному директорові Українського клубу аграрного бізнесу Володимиру Лапі.

"Цього року буде дуже важко знайти додаткові кошти з резервного фонду, але це можливо. І складності у вирішенні цього питання не значать, що буде повна відмова", -зазначив він.

На думку експерта, уряду слід прискіпливіше підходити до того, кому компенсувати ставки за кредитами, а кому цього робити не варто.

"На фоні початку кризи, коли кредитні ресурси були занадто дорогими, зараз макроекономічна ситуація виглядає набагато пристойніше - позики надаються за значно зниженими ставками. Тому не лише уряд, а й усі платники податків повинні знати, як кажуть, в обличчя, хто отримує преференції від держави. Така інформація є доволі прозорою і публічно відкритою у західних країнах. Цей досвід слід перейняти і нам", - констатує В. Лапа.

Отже, держава і цього року не залишить селянські господарства наодинці зі своїми проблемами. А щодо оптимізації переліку тих, хто має право на компенсацію, урядовцям, певно, треба подумати серйозно.