Перший в історії чемпіонат України з хокею із шайбою серед жіночих команд взяв старт у Києві. 18 листопада в прем’єрному матчі на лід вийшли столична «Україночка» та «Дніпровські Білки». Саме ці колективи, які було створено в 2014 році, серією виставкових матчів поклали початок бумові жіночого хокею в Україні. Окрім них, участь у першому чемпіонаті України беруть ще три хокейні команди: «Пантери» (м. Харків), «Лавина» (м. Кременчук) та «Королеви Дніпра» (м. Дніпро).

Чемпіонат проходить у два етапи. Перший відбувається за туровою системою. В кожному турі братимуть участь чотири команди, одна команда відпочиватиме. Таким чином, кожна команда братиме участь у чотирьох турах. В  межах ігрового туру команди проведуть по три зустрічі. Чотири найкращі команди за підсумками першого етапу потраплять до другого етапу — Фіналу чотирьох. Ім’я першого чемпіона України з хокею серед жіночих команд країна дізнається в Міжнародний жіночий день — 8 березня 2017 року.

На льоду — справжні жінки. Фото з сайту fhu.com

«Тішить, що в змаганнях беруть  участь одразу п’ять команд. При цьому ми не чекаємо величезного прориву у якості гри, хоча  переконані, що проведення чемпіонату дасть серйозний поштовх розвитку хокею в країні», — заявив президент Федерації хокею України Анатолій Брезвін.

Серед особливостей чемпіонату — встановлення ліміту на легіонерів. Кожна команда зможе мати у своєму складі не більше чотирьох іноземних гравців. При цьому за попередніми заявками, в чемпіонаті виступатимуть представниці Канади, США, Латвії, Молдови, Білорусі та інших країн.

Організатором чемпіонату є Федерація хокею України. Безпосередній контроль за проведенням змагання здійснює жіночий комітет федерації.

Отож у  прем’єрному матчі чемпіонату київська «Україночка» здобула перемогу над «Дніпровськими Білками» з Дніпра.

Рахунок у матчі було відкрито у другому періоді зустрічі. Автором першої шайби в історії хокейних жіночих чемпіонатів стала 18-річний форвард київської команди Юлія Добровольська.

Юлія, до речі, й автор першого  хет-трика в чемпіонаті. Втім, головним героєм зустрічі можна вважати голкіпера гостей Аріну Сакрієрі, яка тривалий час тримала інтригу в матчі. У дніпровської команди було кілька нагод для того, щоб вразити  ворота Вікторії Ткаченко, проте свої шанси підопічні Сергія Зубкова не використали.

У другому матчі ігрового дня інтриги майже не було. Більш досвідчені харківські «Пантери» завдяки прекрасній грі своїх лідерів Владислави Скащук та Діани Ковтун зняли всі питання щодо переможця поєдинку ще у стартовій 15-хвилинці. У підсумку Владислава відзначилася вісім разів, а Діана закинула п’ять шайб у ворота Ірини Заіченко. Дубль у матчі зробила канадська легіонер Кейт Бобин.

Не менш цікавими були і суботні та недільні поєдинки. Приміром, у завершальний ігровий день першого туру «Пантери» не без проблем перемогли «Дніпровських Білок». А в шостому матчі «Україночка» несподівано мала проблеми з кременчуцькою «Лавиною». Упевнено у рамці воріт кременчуцької команди діяла Ірина Заіченко, яка лише п’ять разів дозволила суперницям запалити червоне світло за своїми воротами. При цьому Ірина неодноразово викликала шквал овацій на свою адресу навіть від вболівальниць київської команди. Зокрема, під час одного із  численних сейвів Заіченко зазнала ушкодження, і протягом кількох хвилин лікар Володимир Секретний надавав їй медичну допомогу. Протягом цієї паузи фан-сектор «Україночки» скандував: «Лавина! Лавина!»

За підсумками першого туру турнірну таблицю змагань очолила «Україночка» (9 очок). На другому місці «Пантери» (6 очок). На третьому «Дніпровські Білки» (3 очки). Кременчуцька «Лавина» очок у своєму активі не має.

Матчі наступного туру з 16 по 18 грудня прийматиме Дніпро. В гості до місцевих «Королев Дніпра» приїдуть «Україночка», «Пантери» та «Лавина», повідомляє офіційний сайт Федерації хокею України.