Пшеничний рекорд сумських хліборобів

Олександр ВЕРТІЛЬ,
 «Урядовий кур’єр»

Цьогорічне літо для хліборобів Сумщини видалося по-справжньому рекордним: вони намолотили 1 мільйон 105 тисяч тонн озимої пшениці — найбільше за всі роки незалежної України. Про це повідомив заступник директора департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Петро Турчин, наголосивши, що до цього показника аграрії краю йшли довгі роки.

Якщо в 1991-му валовий збір озимої пшениці становив понад 540 тисяч тонн і надалі коливався в цих межах, то вже торік 860 тисяч тонн. Нинішнє літо підтвердило і закріпило тенденцію на істотне підвищення виробництва головного озимого хліба.

Особливо родюча нива в таких господарствах, як СТОВ імені Шевченка, ТОВ «Ворожба Латінвест» Лебединського, «Шалигинське» Глухівського, ПрАТ «Райз-Максимко» Тростянецького, ТОВ АФ «Козацька» Конотопського районів, де на круг зібрано понад 60 центнерів зерна.

Загалом хлібороби завершили збирати ранні зернові культури, намолотивши 1 мільйон 400 тисяч тонн збіжжя за середньої врожайності 41,3 ц/га. Валовий збір перевищує минулорічний результат на 160 тисяч тонн. Нині триває обмолот пізніх зернових, зокрема гречки. Її вже зібрано на площі понад 3 тисячі гектарів — у засіки відправлено 4,13 тисячі тонн зерна. Аграрії Сумщини повністю забезпечені потужностями для зберігання збіжжя. Так, місткості 30 хлібоприймальних підприємств розраховані майже на 2 мільйони тонн. А сільгосппідприємства можуть зберігати в себе ще не менше 1,2 мільйона тонн. 

Як зазначив Петро Турчин, для забезпечення населення Сумщини хлібобулочними виробами потрібно 75 тисяч тонн продовольчого зерна. Його намолочено набагато більше, що дає змогу постачати збіжжя до інших регіонів України. 

Є чернігівський мільйон!

Євдокія ТЮТЮННИК,
 «Урядовий кур’єр»

Чернігівський коровай ніколи не давався легко. А в нинішньому році ще й погода завадила збиранню врожаю. Жнива розпочалися пізніше, ніж зазвичай. І все ж аграрії зуміли протиставити несприятливим обставинам свій досвід та успішно завершили збирання ранніх зернових на площі 307 тисяч гектарів. При цьому змогли порадувати земляків першим мільйоном тонн збіжжя.

Найвищу врожайність — понад 43 центнери зернових з гектара продемонстрували хлібороби південних Носівського та Бахмацького районів. Як зауважив голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч, аграрії північних регіонів області з кожним роком перевершують попередні результати. Як приклад він назвав Новгород-Сіверський район, частка якого в урожаї ранніх зернових області нинішнього року сягнула 7%.

Зібраний вал продовольчого зерна удвічі перевищує споживчі потреби краю. Тож керівництво області працює над створенням найкращих умов для продажу збіжжя. Зокрема вже отримано додаткову знижку в розмірі 35% на транзит зерна територією Білорусі до портів країн Балтії.