Криваві події біля Верховної Ради, що супроводжували ухвалення змін до Конституції, викликали бурхливу реакцію у всьому нашому суспільстві та за межами України. Буквально одразу після завершення протистояння керівників силових структур і главу уряду зібрав у себе Президент. Разом з обуренням Петро Порошенко поставив вимогу ретельно вивчити обставини того, що сталося, знайти організаторів та поінформувати суспільство про винних у застосуванні сили та бойової зброї під час акції під парламентськими стінами.

На думку глави держави, таке ганебне політичне ставлення до правоохоронців, більшість із яких пройшли АТО, не може залишитися безкарним. «За все це несуть відповідальність політичні сили. Задля того, щоб отримати кілька мандатів у районній владі, вони йдуть на вбивство. Задля того, щоб ослабити, атакувати українську владу, мене як Президента та Верховного Головнокомандувача, уряд, Верховну Раду, придумують нісенітниці, закликають прийти під Верховну Раду озброєних людей, а потім ще намагаються уникнути відповідальності, переклавши відповідальність на якихось там хуліганів», — гнівно висловився Президент.

Він доручив негайно створити об’єднану оперативно-слідчу групу. До покарання має бути притягнено як тих, хто розмахував бейсбольними битками й лупцював нацгвардійців, так і тих, хто спрямовував і координував дії бандитів-псевдопатріотів. Розслідування, повідомляє прес-служба Президента, слід провести ефективно, швидко і максимально прозоро, щоб уся Україна і весь світ дізналися про організаторів побоїща.

Злочин проти нашої держави — так охарактеризував спровоковані сутички Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. «Цинічність цього злочину полягає ще й у тому, що в той час, коли Російська Федерація і її бандити намагаються знищити Українську державу і їм це не вдається на фронті на сході, так звані проукраїнські політичні сили намагаються відкрити другий фронт всередині країни», — з цими словами Арсенія Петровича важко не погодитися.

Звернувся він і до всіх політиків із вимогою публічно засудити цей злочин, політиків і політичні сили, які стояли за дестабілізацією країни, за наругою над українською Конституцією, за вбивством молодого хлопця і за пораненням десятків українських воїнів.

Неоднозначно сприйняли київські події й у світі. З одного боку, і Державний департамент США, і Євросоюз схвально поставилися до ухвалених Верховною Радою конституційних змін у частині децентралізації. З іншого — там вимагають покарати винних у насиллі.

Так, заступник речника Держдепартаменту США Марк Тонер схвалює важливий крок України в напрямку раціонального урядування, що сприятиме реалізації мінських угод. Водночас він закликав усіх українців, незалежно від політичних уподобань або об’єднань, поважати закон і порядок, повідомляє УНІАН. Адже в демократичній спільноті всі розбіжності слід врегульовувати мирно та згідно із законом.

Із ним цілковито погоджуються Генеральний Секретар ООН Пан Гі Мун і Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні. Єврокомісар розраховує на ухвалення згаданих поправок в остаточному читанні вже цього року і на продовження роботи над конституційними поправками, пов’язаними із судовою системою, з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії. І жодне насильство, на її переконання, не може поставити під загрозу цей процес. Вона висловила переконання, що Україна впевнено стоятиме на шляху подальших реформ — інституційних та економічних — і проведе всебічну реформу поліції та правоохоронної системи задля гарантування громадського порядку й безпеки у всій країні.

Жаль у зв’язку з насиллям біля Верховної Ради висловили й у Європарламенті.  Відповідну заяву зробили у Брюсселі голова Комітету із закордонних справ Елмар Брок та голова Комітету Асоціації Україна — ЄС Андрей Пленкович. Вони переконані, що ухвалене рішення — новий доказ твердої прихильності української влади в реалізації мінських домовленостей та мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

Політичні сили, на думку євродепутатів, зобов’язані усвідомити величезну відповідальність у вирішальний для України момент, попри напружену ситуацію та агресію, з якими наша країна стикається останні півтора року.

Вони також підтвердили незмінну підтримку Європейського парламенту територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.