Кількість порушень прав людини та вчинених злочинів, на жаль, зростає з року в рік. Масового характеру набувають злочини, які раніше були поодинокими, а саме: рекет, викрадення задля викупу, торгівля людьми тощо. Хоча однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини продовжує залишатися насильство в сім’ї. При цьому такі насильницькі дії мають умисний характер і підвищену суспільну небезпеку, адже у більшості випадків злочинець усвідомлює суспільно протиправний характер своїх дій. При цьому формується навіть певний спосіб життя деяких родин, де насилля стає нормою поведінки, передаючись від одного покоління до іншого.

Експерти в галузі права ділять злочини проти життя та здоров’я особи на три основні групи: злочини проти життя особи (вбивство, погроза вбивством тощо); злочини проти здоров’я особи (тілесні ушкодження, побої, мордування, катування тощо); злочини проти життя і здоров’я, що вчиняються у медичній сфері (ненадання допомоги хворому медичним працівником, незаконна лікувальна діяльність тощо); інші злочини проти життя та здоров’я особи (зараження венеричною хворобою, невиліковною інфекційною хворобою, залишення в небезпеці тощо). Тож злочини проти життя та здоров’я особи є суспільно небезпечними та протиправними діяннями, з якими мають боротися і попереджувати не лише правоохоронні органи, але й громадськість.

Як повідомили «Урядовому кур’єру» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку нинішнього року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 2 500 звернень про посягання на життя, здоров’я та честь людини, серед яких виділяються: насильство в сім'ї (побиття, тілесні ушкодження), викрадення, словесні погрози, образи, наклепи, плітки тощо.

Так, заявник із Донецької області звернувся на урядову «гарячу лінію» щодо встановлення місцезнаходження своєї чотирьохрічної дитини. Чоловік стверджував, що його разом із дружиною і малолітньою донькою затримала ввечері місцева поліція, коли вони перебували у місті на святі. Після відвідин міського відділення поліції, їх з дружиною відпустили, а про місцезнаходження доньки він нічого не дізнався навіть уранці наступного дня. Заявник просив знайти і повернути дитину батькам. Головним управлінням Національної поліції в Донецькій області громадянина було повідомлено, що медичними працівниками швидкої допомоги малолітня дівчинка була доставлена до Слов’янської дитячої лікарні та після необхідного обстеження направлена до центру соціально-психологічної реабілітації для дітей у місто Слов’янськ. Таке рішення було прийняте тому, що батько і мати дівчинки під час свята знаходилися в стані алкогольного сп’яніння і не могли належно виконувати свої батьківські обов’язки. Питання про повернення дитини батькам тепер вирішуватиме служба у справах дітей Слов’янської державної адміністрації, після обстеження житлово-побутових умов проживання малолітньої.

Жінка з Івано-Франківщини поскаржилася фахівцям урядової «гарячої лінії» на сусіда, який погрожує їй нанесенням тілесних ушкоджень, вбивством, побиттям через особисту неприязнь (як зазначила громадянка). Заявниця прохала вжити відповідних заходів щодо протиправних дій сусіда. Головним управлінням Національної поліції в Івано-Франківській області жінку повідомили, що з її кривдником проведено бесіду профілактичного характеру та винесено йому офіційне попередження про недопустимість вчинення протиправних дій стосовно громадянки в майбутньому. Жінці порекомендували, у разі вчинення сусідом будь-яких інших неправомірних дій, звернутися до найближчого відділу поліції для вжиття невідкладних заходів реагування.

Жителька Одеської області зателефонувала на урядову «гарячу лінію» щодо неправомірних дій з боку співмешканця її доньки, який постійно її б'є та безпідставно знущається над нею. Заявниця стверджувала, що чоловік ще й забирає у її доньки соціальну допомогу, яку та отримує на неповнолітніх дітей (8 та 6 років) та витрачає її не за призначенням. Заявниця прохала вжити невідкладних заходів щодо притягнення до відповідальності співмешканця дочки та ізолювати його від її сім'ї. Головним управлінням Національної поліції в Одеській області заявницю повідомили, що за результатами перевірки у діях чоловіка є ознаки адміністративного правопорушення, йому також винесено офіційне попередження щодо неприпустимості вчинення насильства у сім’ї його співмешканки.

За період з 3 по 9 жовтня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 100 997 дзвінків, а також 737 звернень зареєстровано через Інтернет.

Нині громадяни можуть отримати будь-яку відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за скороченим номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл).

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua