ВІЗИТ

У Туреччині Прем'єр-міністр Микола Азаров узяв участь у міжнародному форумі "Саміт лідерів змін", учасники якого обмінялися думками стосовно розвитку світу

Міжнародний "Саміт лідерів змін", який проводився у Туреччині вперше, за задумом його організаторів, у майбутньому трансформується у щорічний Стамбульський політичний форум. Цього року його почесними гостями стали Президент Сирії Башар аль Ассад, колишній генсек ООН Кофі Аннан, колишній віце-президент США Альберт Гор, а також вчені, бізнесмени і політики з багатьох країн світу. Відкрив форум Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоган.

"Саміт лідерів змін" дав змогу почути позиції вчених і політиків стосовно розвитку світу. Про це під час свого виступу на форумі заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. "Зараз в Україні відбуваються структурні реформи, і для нас надзвичайно важливо почути позицію вчених, політиків про те, в якому напрямку розвивається наш світ, наші країни", - наголосив Прем'єр-міністр.

"Україна стала на шлях розвитку добросусідських, дружніх і рівноправних відносин зі всіма своїми сусідами: Росією, Туреччиною, Польщею і з країнами Євросоюзу", - сказав Микола Азаров. Він зазначив, що наша держава розвиватиме економічні контакти з усіма країнами світу, які зацікавлені розвивати відносини з Києвом. Прем'єр-міністр наголосив, що Україна на сьогодні є великою серйозною державою, з якою рахуються у світі. Він окремо охарактеризував українсько-турецькі відносини, зауваживши, що задоволений їх інтенсифікацією. "Ми дуже хочемо розвивати наші двосторонні відносини з Туреччиною і вважаємо, що наші країни мають спільні цінності - підвищення добробуту громадян, і до цієї мети ми невпинно йдемо", - сказав Микола Азаров.

Під час свого перебування у Стамбулі глава українського уряду зустрівся також з Вселенським Патріархом Варфоломієм. "Нас, звичайно, не може не турбувати те, що наше православ'я розділене на три церкви. Однак ми вважаємо, що це справа самої церкви знайти шлях до єдності і об'єднання, - сказав Прем'єр під час розмови. - Я хочу запевнити Вас, що уряд готовий сприяти гармонізації державних і церковних відносин, налагодженню міжцерковного діалогу". Прем'єр позитивно оцінив внесок Вселенського Патріарха у розвиток православ'я і встановлення християнських цінностей. У свою чергу Вселенський Патріарх сказав, що молиться за мир і стабільність в Україні, за об'єднання православних церков. "Ми готові надати вам будь-яку допомогу, щоб досягти цього єднання", - наголосив він. Владика Варфоломій пообіцяв, що українським прочанам буде надано допомогу при відвіданні гори Афон, яка перебуває під юрисдикцією Вселенського патріархату.

У рамках свого перебування у Стамбулі Микола Азаров провів зустріч зі своїм турецьким колегою Реджепом Ердоганом. Учора увечері український Прем'єр-міністр відбув з візитом до Ізраїлю, про що ми розповімо у наступному номері.