ПОРАДА

Якщо з приходом зими у вас на тілі виникають  безпричинні почервоніння  або висипи, відкладати візит до лікаря не слід
 

Більшість із нас переконані, що алергія — захворювання сезонне й з’являється зазвичай навесні, коли починається цвітіння рослин. Проте майже ніхто не пов’язує появу на тілі почервоніння, яке страшенно свербить, із холодною порою року. Тим часом, переконують фахівці, низькі температури —  теж  провокують алергію, причому з нею має справу кожен п’ятий українець.

Механізм запуску

Цього року, хоч і грудень настав, а одягатися в теплі зимові речі ніби й немає потреби —температура стійко тримається вище нуля. Але знайома, котрій в один із таких нібито затишних днів довелося кілька годин пробути на вулиці одягнутій у куртку й джинси, поскаржилася: мовляв, на ногах трохи вище колін з’явилася ніби риб’яча луска, яка відразу почервоніла й почала свербіти. Як з’ясувалося, такі висипи з’являються в неї щозими — після того, як примудриться хоч раз змерзнути. Намагалася боротися за допомогою кремів — марно, тримаються червоні плями зазвичай аж до тепла.

Що ж це за хвороба, яка фактично є наслідком переохолодження, й чому саме організм так реагує на холод? «Можете навіть не сумніватися, йдеться про алергічну реакцію організму на холод, — роз’яснює головний алерголог міста Києва Лілія Романюк. — Причому, що цікаво, алергія на низькі температури може виникати не тільки взимку, а й улітку, якщо людина, яка схильна до цього захворювання, тривалий час перебуває у приміщенні, де холодніше +4 градусів. Її прояви дуже різноманітні: від легких у вигляді почервоніння відкритих частин тіла чи свербіння до важких, наприклад, набряку Квінке (величезна кропив’янка) чи бронхоспазму, коли людина починає задихатися. Зрозуміло, що жартувати з такими речами не можна».

Якщо коротко намалювати «портрет» недуги, то найчастіше вона виникає в молодих людей віком 18—25 років, хоч може з’являтися і в дітей. Причому стать ролі не грає — страждають як жінки, так і чоловіки. Як не грає ролі, до речі, й те, де людина живе — у місті чи в селі, у країнах третього світу чи розвинутих західноєвропейських. Найголовніше, що треба знати, — це захворювання може бути як самостійним аутоімунним (зустрічається, на щастя, дуже рідко, але має більш важкі прояви), так і симптомом якихось інших збоїв в організмі (трапляється частіше, проте зникає швидше — щойно вдається впоратися з основною хворобою).

Алергія на низькі температури може виникати не тільки взимку. Фото з сайту bigpicture.ru

Знайти причину

На сьогодні, за словами Лілії Романюк, є проблема діагностування саме цього виду алергії, бо поки що розпізнавати її не навчилися не те що самі пацієнти, а й навіть лікарі. Причина банальна — тривалий час холодову алергію як самостійне захворювання не визначали. Та справа ще й у тім, що симптоми такої алергії далеко не завжди виникають відразу, скажімо, через годину-другу після тісного контакту з низькими температурами, або, в перекладі на зрозумілу для всіх мову, після того, як ви добряче змерзли. Буває, що почервоніння шкіри і свербіння, причому не обов’язково на відкритих місцях тіла (руки й обличчя), виникають навіть через добу-півтори. Тож найважливіше при цьому — хоч би допустити, що це може бути саме алергійна реакція на холод.  

«Насамперед слід звернути увагу, за якої саме температури з’являються ознаки захворювання, — радить алерголог, — а якщо почервоніння чи ще якісь прояви постійно супроводжують контакт з холодом, зволікати не варто — треба йти до лікаря». Нині, за словами пані Романюк, на службі у медиків — тести різної складності, за допомогою яких можна дати відповідь на найголовніше запитання: чи алергія на холод (якщо це справді вона) у кожному конкретному випадку є генетичним захворюванням? Саме зумовлена генетично холодова алергія, яка передається від покоління до покоління, має найбільш тяжкі прояви.

Окрім того, підкреслює фахівець, холодова алергія може бути спровокована  низкою хвороб: ендокринними розладами, захворюваннями крові, кором, краснухою, епідемічним паротитом (свинкою), паразитарними інфекціями (лямбліозом, глистяною інвазією), а також багатьма хронічними недугами, серед яких — отит, холецистит і навіть карієс. Тож насправді така незвичайна реакція організму на холод може бути індикатором його загального здоров’я. Та ось підхопити алергію, причому не тільки на холод, але й будь-яку іншу, від знайомих, друзів чи колег по роботі як інфекційне захворювання не можна — вона загрожує лише тим, у кого в родині є алергіки. А якщо людина слідкуватиме за станом свого здоров’я, переконує головний столичний алерголог, симптоми холодової алергії можуть зникнути самі собою.

ВАРТО ЗНАТИ

► З’ясовуючи причину алергії, треба дотримуватися певних правил — вони стосуються звички одягатися й харчування. 

► Не можна переохолоджувати організм, додатково ослаблюючи імунну систему, тож одяг мусить бути теплим і зручним, але ні в якому разі не затісним. 

► Зарадить не надто теплий вовняний, який може додатково подразнювати організм, а бавовняний з довгими рукавами. 

► Не слід захоплюватися продуктами, які самі теж здатні викликати алергію (ківі, банани, шоколад, тунець та ін.). 

► Протипоказані й напої, які можуть звужувати судини чи провокують алергію. 

► Не можна після холоду «зігріватися» алкоголем — це тільки додасть проблем. 

► Корисними будуть кисломолочні продукти — за їх допомогою у кишечнику створюється середовище, яке попереджує виникнення алергійних реакцій.

► Якщо ви схильні до алергії на холод, варто користуватися жирним кремом, захищаючи ним руки й обличчя.