Під час зустрічі Президента України з міністром закордонних справ Нідерландів Францом Тіммермансом підписано Меморандум про порозуміння щодо розслідування обставин катастрофи.

Згідно з Меморандумом, Україна, оскільки на її території сталась трагедія, делегує розслідування катастрофи Нідерландам. Це закріплено угодою між Українським національним бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами та відповідним агентством Нідерландів.

Президент Петро Порошенко заявив, що українська сторона виконала всі свої зобов’язання та передала права проведення міжнародного розслідування та координацію дій Нідерландам. «Це наш особливий гуманітарний жест, — заявив він.  — І ми впевнені в тому, що наша спільна співпраця дасть змогу встановити винних і притягнути їх до жорсткої відповідальності».

Оскільки країни, чиї громадяни загинули в цій жахливій катастрофі, розкидані по всьому світу, треба об’єднатися, вважає Президент, щоб забезпечити координацію дій для проведення ефективного розслідування і представлення світу його результатів. Саме тому він за підписання такої самої угоди і з урядом Австралії.

Жертв катастрофи доправляють до місця ідентифікації тіл. Фото з сайту news.yahoo.com

Про це йшлося на зустрічі з міністром закордонних справ Австралії Джулією Бішоп. Керівник зовнішньополітичного відомства цієї країни зі свого боку зазначила, що її країна засудила дії Росії, коли та порушила суверенітет і територіальну цілісність України, й нині вимагає поваги до міжнародних норм та належної поведінки країн.

Координація дій під  час розслідування авіакатастрофи була головною темою зустрічі в. о. Прем’єр-міністра, віце-прем’єр-міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана з міністрами закордонних справ Королівства Нідерланди та Австралії Франсом Тіммермансом та Джулією Бішоп.

Міністр закордонних справ Австралії наголосила, що експерти якомога швидше повинні отримати можливість повноцінно працювати на місці трагедії, адже ситуація зі збереженням доказів та фрагментів тіл, які ще можуть залишатися на місці аварії, кожного дня ускладнюється. А міністр закордонних справ Королівства Нідерланди запевнив, що нідерландська сторона зробить усе, щоб сім’ї, постраждалі в трагедії, отримали тіла своїх рідних, і подякував українському урядові за те, що він передав розслідування Королівству Нідерланди.

Глибокі співчуття нідерландському та австралійському народам висловив і міністр закордонних справ Павло Клімкін. Він запевнив своїх колег, що українське керівництво робить усе можливе, аби забезпечити незалежне, транспарентне та ефективне розслідування катастрофи. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»