ПЕРСПЕКТИВА. Як заявив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко на  сьогоднішній прес-конференції,  діяльність авіакомпанії «АероСвіт» може бути відновлена в певному обсязі. «Подальший розвиток подій з  залежить від того, яке рішення буде винесено судом касаційної інстанції, засідання якого заплановано на 30 квітня. Якщо в процедурі банкрутства і в мораторії в задоволенні вимог кредиторів буде відмовлено, я думаю, що «АероСвіт» чекає коротке і сумне майбутнє. Якщо не буде відмовлено, то у компанії буде шанс на відновлення операційної діяльності в тих чи інших обсягах. В оперативному плані все залежить від рішення суду», – зазначив В’ячеслав Бутко.

За його словами, навіть у випадку, якщо суд встановить мораторій на задоволення вимог кредиторів, все одно майбутнє авіакомпанії у величезній мірі залежатиме від консолідованої позиції акціонерів. Експерт зазначив, що відповідно до чинного законодавства, переважна більшість рішень, які необхідно буде прийняти в разі встановлення мораторію, можна буде прийняти лише на загальних зборах акціонерів.

«Якщо говорити коротко про те, що відбулося, то ми розглядаємо три групи чинників. Перше – це внутрішньокорпоративний конфлікт, наслідком якого стала неконструктивна позиція окремих акціонерів авіакомпанії, яка на першому етапі не сприяло розвитку «АероСвіту», а на наступному – поглибила  кризу. Другий фактор – це несприятлива економічне середовище для розвитку пасажирських авіаперевезень в Україні. І третій чинник – пасивна і не зовсім лояльна позиція державних органів стосовно національних авіаперевізників», – підкреслив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин.

Разом з цим, в ході прес-конференції секретар наглядової ради авіакомпанії «АероСвіт» Максим Юхименко, коментуючи неконструктивну позицію окремих акціонерів, зазначив, що систематична відмова двох акціонерів «Аеросвіту» - ТОВ «Генавіаінвест» та Фонду державного майна України  від участі у загальних зборах акціонерів не дала можливості повноцінно розвиватися компанії. Це також перешкоджало залученню інвестиційних і позикових коштів, зривало суттєві угоди.