У Миколаєві відбувся оригінальний дитячий конкурс. Юні акваріумісти з Миколаєва, Одеси, Вінниці, Херсона, Первомайська та інших районів Миколаївської області позмагалися за звання кращого. Перегони невипадково відбулися на базі Миколаївської гімназії №4. Цей навчальний заклад протягом останніх років став показовим у справі виховання в учнів шанобливого ставлення до природи та тварин.

У школі створено єдиний в країні самоокупний зоологічний клас, де поряд перебувають різні тварини. Більш того, під час уроку вчитель не забороняє, аби бородата агама чи африканський їжачок просто ходили собі класом, а діти передавали б тваринок з рук у руки. Сьогодні в зоологічній колекції кабінету біології три бородатих агами, єменський хамелеон Валера, 16 хом’яків, кролики, чотири морські свинки, п’ять кроликів, шиншили, гекони, павуки-птахоїди, американські таргани, близько 40 видів акваріумних рибок. А розпочала створювати свій особливий кабінет п’ять років тому вчитель-методист біології гімназії №4 Олена Дьоміна.

Вона розповідає, що, коли прийшла працювати в цей навчальний заклад, була шокована обстановкою в кабінеті та обладнанням. Усюди стояли банки з препарованими мертвими тваринами, в класі — сморід, діти задихалися від сусідства з такими експонатами. Почалось очищення. Всі банки викинули на смітник. Згодом одна з учениць принесла до класу 100-літровий акваріум, вирішено було займатися акваріумістикою. Сама Олена Володимирівна з дитинства захоплюється рибками. Жартує: у батька було багато акваріумів, а вона  підгодовувала рибок недоїденими котлетками. За що звісно, отримувала прочухана. Пізніше почала всерйоз займатися розведенням рибок та дизайном акваріумів. Захопилися справою й її учні.

Олена Володимирівна переконана: спілкування з тваринами виховує в дітей небайдужість, щире ставлення до тих, «кого приручили», відчуття відповідальності. Адже тварина — не іграшка, її треба годувати, прибирати за нею. Зоогалерея  перебуває на повній самоокупності. Корм приносять і дорослі, й діти. Є скринька, в яку кидають пожертви. Якщо не вистачає їжі чи грошей, діти збирають макулатуру, здають її, а на виручені кошти разом із вчителем купують корм. Усе прозоро, всі бачать, на що йдуть зароблені гривні. 

Днями учні гімназії посіли  друге місце в регіональному конкурсі юних акваріумістів.  А перемогла  команда «Афаліна» Одеського еколого-натуралістичного центру, третє місце посіла команда «Гідри» Миколаївського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. Фіналісти отримали подарунки, а виставку акваріумів та зоогалерею за два дні відвідали понад дві тисячі миколаївців.