З початку жовтня 2013 року Міністерство доходів і зборів України розпочало процедуру адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Відтепер Міндоходів прийматиме та оброблятиме звіти про суми нараховування  цього внеску. Саме на його адресу й потрібно подавати звіти.

Суми нарахованого єдиного внеску підлягають сплаті на рахунки органів Міндоходів, відкриті в головних управліннях Державної казначейської служби України, які розміщено на офіційному веб-порталі Міндоходів у розділі «Реєстри».

Про це на початку відеоконференції з регіонами повідомив директор департаменту оподаткування фізичних осіб Міністерства доходів і зборів В’ячеслав Бусарєв. «Міністерство провело всю необхідну технічну та організаційну підготовку, щоб цей процес був максимально комфортним. Ми робимо також усе, щоб розширювати можливості електронної звітності при адмініструванні цього внеску», — зазначив він.

Проте, приміром, на Львівщині профспілкові лідери та організації, що представляють роботодавців, підкреслювали, що не всі мають можливість перейти на електронну форму звітності щодо сплати цього внеску, а також запитували у представника міністерства про перспективи зниження розміру єдиного соціального внеску.

Пан Бусарєв відповів, що електронна форма дуже зручна для всіх, тому на неї треба переходити остаточно. «Щодо розміру внеску зазначу, що у нас були такі думки з цього приводу, однак все ретельно прорахувавши, ми дійшли висновку, що на зниженні його ставки держава дуже втратить. Проте я не хочу сказати, що це питання остаточно закрито. Ми відкриті до дискусій», — наголосив він.

Заступник начальника управління Міндоходів у Харківській області Володимир Кизим зазначив, що у них в регіоні інформацію щодо сплати та адміністрування єдиного соціального внеску в електронному вигляді здають 53% осіб. Харків’ян непокоїло, що дуже розмита база для нарахування цього внеску. На це представник Міндоходів зазначив, що фактично це питання компетенції Міністерства соціальної політики, проте його можна і потрібно вирішувати всім разом.