Гуляючи центром Львова, містяни і численні гості днями могли здивуватися, побачивши величезну ляльку. Вона була смаглява і трохи сумна на вигляд, але зібрала чималу компанію дітей і дорослих навколо себе. У її пишному волоссі були вплетені жовто-сині стрічки, а поруч розвівався український державний прапор. Триметровий зріст не заважав їй граційно рухатися і нахилятися до малих. Керували лялькою троє людей: один був її тілом і ногами, а двоє інших рухали руками.

Хто ж ця дивовижна гостя міста Лева? Виявилося, що це відома у всьому світі лялька Амаль, яка символізує сирійську дівчинку-мігрантку. Вона постраждала від війни у Сирії й пройшла 8 тисяч кілометрів від кордону своєї країни до Манчестера в пошуках матері. Згодом вона стала символом дітей-біженців у всьому світі, які втрачають дім через війну. І ось вона дісталася Львова, що нині надав прихисток тисячам українців, які тікали від бойових дій.

Спершу Амаль завітала до Стрийського парку, де у квітні облаштували контейнерне містечко для переселенців, щоб познайомитися з дітьми, які там мешкають, і привернути увагу до проблем біженців і до війни в Україні. Це спільний проєкт України і Польщі, тут оселилися 350 людей, які втратили житло.

Далі Амаль прогулялася центром міста, отримала український прапор від міського голови Андрія Садового і біля пам’ятника Шевченкові з дитячим хором поспівала українських пісень.

 

Лялька вже об’їхала пів світу. Над її створенням працювала ціла команда продюсерів та режисерів, зокрема Девід Лан, Трейсі Сіворд і Стівен Долдрі. Втіливши реальні історії тих дітей, які переживають війну, творці Амаль приїздом ляльки хотіли підтримати Україну. А ще вони привезли гуманітарну допомогу, яку зібрала Велика Британія для українських дітей. 

Біля пам’ятника Шевченкові в центрі Львова Амаль зустрів дитячий хор «Дударик», разом  з яким усі співали українські пісні. Фото автора

ДаліАмальпрогулялася центром міста, отрималаукраїнський прапор відміськогоголовиАндрія Садового і біляпам’ятникаШевченкові з дитячим хором поспівалаукраїнськихпісень.  

Лялька вжеоб’їхалапівсвіту. Над їїствореннямпрацювалаціла команда продюсерів та режисерів, зокремаДевід Лан, ТрейсіСіворд і СтівенДолдрі. Втіливширеальніісторії тих дітей, якіпереживаютьвійну, творціАмальприїздом ляльки хотілипідтриматиУкраїну. А ще вони привезли гуманітарнудопомогу, яку зібрала Велика Британія для українськихдітей.