МАСОВІ ЗАВОРУШЕННЯ. Четвертий день не вщухають антиурядові протести у Туреччині. Міністр внутрішніх справ визнав, що у країні відбулося кількасот демонстрацій, які охопили майже 67 населених пунктів. У чотирьох найбільших містах на вулиці вийшли десятки тисяч людей.

Найзапекліші сутички у ніч проти понеділка сталися в Стамбулі. Тут, у районі Бешекташ, натовп намагався прорватися до офісу премєр-міністра. Поліція заблокувала дорогу та застосувала димові шашки, сльозогінний газ і водомети.

Саме тут, у Стамбулі, минулої п’ятниці й розпочалися заворушення. Протести ініціювала невелика група захисників довкілля, які намагалися відстояти від забудови старий парк у центрі міста на площі Таксим. Після того, як поліція застосувала до активістів силу, на вулиці вийшли десятки тисяч обурених турків по всій країні. Гасла про порятунок парку змінилися закликами до відставки премєр-міністра Реджепа Таїпа Ердогана.

У місті Ізмір протестувальники підпалили штаб-квартиру урядової партії «Справедливість у розвиток».

Запеклі сутички між демонстрантами та поліцією сталися й в Анкарі. Тут правоохоронці затримали понад 200 людей.

По всій країні повідомляють про сотні поранених. Мечеті, магазини та навіть універститети перетворено на шпиталі.

У телезверненні напередодні прем’єр-міністр Реджеп Таїп Ердоган назвав протестувальників «купкою мародерів» та звинуватив опозицію у підбурюванні людей. За словами Ердогана, заворушення мають на меті відібрати голоси у його партії під час наступних виборів.

Тим часом США, Євросоюз та міжнародні правозахисники висловили занепокоєння кількістю поранених та методами, що уряд Туреччин використовує для придушення виступів.

 Copyright © 2013 euronew