Результатом спільної роботи Центрального державного архіву громадських об’єднань України та Інституту історії України стало корпусне видання «Чорнобиль. Документи Оперативної групи ЦК КПУ (1986—1988)», яке науковці підготували до 31 роковин аварії на Чорнобильській АЕС.

Унікальність збірника в тому, що він об’єднав документи оперативної групи політбюро центрального комітету Компартії України, спеціально створеної для ліквідації наслідків аварії, які раніше не публікували. Хронологічно вони охоплюють весь період діяльності групи й розкривають оперативну роботу владних структур з евакуації населення з небезпечних зон, його розміщення, надання медичної допомоги, прогнозні оцінки й думки представників вищої управлінської гілки, профільних відомств і наукових установ щодо подолання техногенної катастрофи. Вони відтворюють не офіційну загальноприйняту відповідними інстанціями позицію, не стислу, опрацьовану до кінця інформацію, а розкривають механізм ухвалення рішень у надзвичайних умовах, дають уявлення про сприйняття й розуміння представниками партійно-державного керівництва ситуації, що склалася, і навіть передають емоційну атмосферу, в якій відбувалось обговорення питань.

До збірника ввійшли 130 документів за період 3 травня 1986 року, день утворення оперативної групи, до 9 листопада 1988-го. Це перші примірники протоколів, засвідчені підписом керівника оперативної групи політбюро ЦК КПУ, стенограми засідань, рішення оперативної групи, а також оригінали документів, які додавали до розгляду окремих питань. До 1991 року всі документи мали високий рівень таємності, а тому зберігали їх у так званій окремій теці ЦК КПУ.

Оприлюднені документи свідчать, що керівництво республіки було обмежене у діях, його Москва фактично усунула від активної участі в подоланні аварії на Чорнобильській АЕС. Будь-які рішення приймали або ж за вказівкою союзної влади, або після погодження з нею. Із цим значною мірою пов’язані затримка з евакуацією населення із забруднених територій і визначення меж зони відчуження. Не останню роль у повільному впровадженні в життя термінових заходів з подолання наслідків катастрофи відіграли економічні труднощі в державі, а бажання радянських керманичів приховати від світу справжні масштаби трагедії унеможливлювали отримання міжнародної допомоги.

З повною версією збірника «Чорнобиль. Документи Оперативної групи ЦК КПУ (1986—1988)» можна ознайомитися на офіційних сайтах Центрального державного архіву громадських об’єднань України та Інституту історії України НАН України. 

Ірина ЖУРЖА, 
кандидат історичних наук,
для «Урядового кур’єра»