НЕГОДА

Глава уряду доручив першочергово забезпечувати роботи з прибирання снігу та боротьби з ожеледицею

Нинішню зиму цілком можна назвати аномальною через проблеми, які вона створює для дорожнього руху і пішоходів. Так, за всю минулу зиму було три періоди екстремальних умов (снігопади, хуртовини, крижані дощі, ожеледь), а за грудень-2012—січень-2013 рр. — уже чотири таких періоди. Тож Прем’єр-міністр Микола Азаров провів нараду, присвячену підтриманню належного стану автошляхів та міських комунікацій у зимовий період.

Цього року вже було 42 дні з опадами — вдвічі більше, ніж за всю минулу зиму. Причому почалися надзвичайно складні погодні умови на два місяці раніше, ніж торік, і, як обіцяють синоптики, триватимуть ще.

Хоч до нинішніх морозів і снігопадів було підготовлено вдвічі більше техніки, ніж торік, заготовлено вдвічі більше піску і солі, впоратися з такою інтенсивністю негоди дуже важко. Наприклад, у Вінницькій, Луганській, Львівській, Полтавській і Хмельницькій областях уже повністю вичерпано заготовлені запаси солі. Наявні залишки пально-мастильних матеріалів за такої інтенсивності роботи дають змогу працювати лише 3—5 днів.

Держава несе набагато більші, ніж передбачалося, витрати на утримання доріг у зимовий період. Якщо за всю минулу зиму було витрачено 547 мільйонів гривень, то цього року — вже 584 мільйони, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

На прибирання доріг за два місяці вже витрачено більше коштів, ніж за всю минулу зиму. Фото з сайту news.mistinfo.com

Микола Азаров поставив завдання, щоб, попри всі об’єктивні складнощі, дороги утримувались у належному стані. Так, віце-прем’єр-міністрові Олександрові Вілкулу доручено координувати роботу із забезпечення безперебійної роботи дорожніх і комунальних служб, а також у разі потреби залучати до боротьби зі стихією інші служби та ресурси.

Насамперед слід негайно поповнити запаси солі, піску, пально-мастильних та інших необхідних матеріалів у кожній області, в кожному районі. Міністерству фінансів доручено першочергово фінансувати виконані роботи і придбання необхідних матеріалів.

Міністерство оборони, Державну службу з надзвичайних ситуацій зобов’язано підготувати техніку і особовий склад до можливої мобілізації сил на участь у розчищенні автошляхів, допомоги учасникам дорожнього руху.

Окремо Прем’єр-міністр наголосив на персональній відповідальності глав місцевих адміністрацій за те, щоб вулиці міст і селищ були безпечними для людей. «Навіть така екстремальна ожеледиця — це, як кажуть, не кінець світу. Люди не повинні травмуватися на «ковзанках» — в першу чергу треба цим займатися», — підкреслив Микола Азаров.

Відділ новин
 «Урядового кур’єра»