СПІВПРАЦЯ. У рамках офіційного візиту до Республіки Сербія глава Української держави провів зустрічі з найвищим керівництвом дружньої слов’янської держави. Зокрема, після розмови «тет-а-тет» президенти Віктор Янукович та Томіслав Ніколич підписали спільну заяву про співпрацю.

На прес-конференції глави держав висловили переконання, що цей документ сприятиме розвитку двосторонніх відносин. Так, Віктор Янукович наголосив, що переговори підтвердили обопільне прагнення до їх розвитку. За його словами, під час переговорів ішлося про поглиблення співпраці в багатьох сферах, зокрема про збільшення товарообігу. Наш Президент підкреслив, що країни мають значний невикористаний потенціал. «Цей візит відкриває шлях для відновлення роботи нашої міжурядової комісії, створення мотивації для бізнесу», — зазначив Віктор Янукович.

У заяві також відзначається спільність стратегічного курсу на європейську інтеграцію, досягнення України та Сербії у відносинах з ЄС, ключова роль України у транзиті енергоносіїв до Європи та наміри двох країн розвивати співпрацю у сфері відновлювальної енергії та енергоефективності, важливість подальшої розбудови договірно-правової бази відносин, повідомляє УНІАН. У свою чергу Томіслав Ніколич запевнив, що Сербія сприятиме євроінтеграційним прагненням України.

Наміри щодо поглиблення співпраці президенти скріпили обміном державними нагородами. Глава нашої держави отримав від сербського колеги Орден Республіки Сербія на стрічці, а  глава Сербської Республіки — орден «За заслуги» I ступеня.

Крім того, між урядами обох країн підписано низку угод, зокрема щодо співпраці в галузях туризму, залізничного транспорту, захисту та карантину рослин, а також  Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами та Сербським агентством із залучення інвестицій та експорту, Програму співробітництва в галузі культури між Міністерством культури і Міністерством культури та інформування Республіки Сербія та Угоду між Міністерством освіти і науки та Міністерством освіти науки і технологічного розвитку Республіки Сербія про співпрацю в галузі освіти.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»