Нещодавно із зони проведення Антитерористичної операції повернувся батальйон Національної гвардії УкраїниГероїв зустрічали хлібом-сіллю і щирими словами вдячності. Фото з сайту mvs.gov.ua імені генерала Сергія Кульчицького. Нагадаємо: генерал-майор Кульчицький 29 травня разом із 13 бійцями загинув у збитому терористами під Слов’янськом гелікоптері.

Бійці батальйону оперативного призначення стали першими, хто відчув силу противника в бою, та стримували наступ з квітня нинішнього року. «Батальйон імені Кульчицького», а саме так називають себе бійці, сформували на основі першого та другого резервних батальйонів Нацгвардії. Восьмого серпня до Нових Петрівців, де розташована база Нацгвардії, прибули бійці 1-го та 2-го резервних батальйонів (понад 320 осіб), які вже побували у зоні АТО. Переважно це ті, хто вже брав участь у бойових діях.

Героїв на плацу військової частини Національної гвардії України зустрічали рідні, близькі, товариші по службі, командування. Хліб із сіллю та вітання «Героям слава!» — це найменше, чим можуть подякувати люди за героїзм та мужність вояків, які захищають нашу державу від сепаратистів.

Хвилиною мовчання бійці вшанували пам’ять 9 загиблих у боях побратимів. Ім’я кожного з них залишиться у серцях товаришів і рідних, адже солдати полягли за свободу, суверенітет та цілісність України. Всі вони — герої, а герої не вмирають.

Повернення солдата — справжнє свято зі сльозами на очахБійці згадали й свого командира — генерал-майора Сергія Кульчицького. Вимогливий, принциповий офіцер вимагав від себе й підлеглих сумлінного виконання службових обов’язків на благо Вітчизни. Він віддавався роботі на повну, турбувався про підлеглих і в тяжку хвилину ставав горою на їхній захист. Високий, мускулистий, міцної статури, з мужнім, вольовим обличчям, він мав неабиякий талант командира…

«Це справжній командир… Завжди був поряд зі своїми бійцями: жив у палатці, їв просту солдатську їжу, яку, бувало, сам і готував, — так охарактеризував Сергія Петровича користувач соцмережі, який спілкувався з генералом під час виконання завдань на сході. — Він завжди літав чи їздив туди, де стоять його солдати. Він захищав Україну і робив це добре, робив це чесно. Мені пощастило бути знайомим з цією людиною…»

Подібні слова вимовить кожен резервіст першого батальйону Нацгвардії, адже останні місяці свого життя генерал-майор Сергій Кульчицький присвятив підготовці саме цих бійців.

З першого дня навчань він був поряд з добровольцями. Пригадую день відправки батальйону на схід для служби на блокпостах… З оптимістичною усмішкою Сергій Петрович того дня вселив надію кожному, що все буде добре, — перемога за нами...

Більше місяця він разом із бійцями перебував на сході в зоні проведення АТО, з честю виконував свій обов’язок та до останнього подиху залишався вірним своєму народу, служінню якому присвятив усе життя…

До присутніх звернувся міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, який наголосив на тому, що нині й завжди Україна та її народ розраховують на таких бійців, справжніх патріотів, добровольців, які вчинили так, як веліла душа. «Саме ви будуєте нову Україну, за яку воюєте нині!» — зазначив міністр.

Під час урочистостей міністр внутрішніх справ України оголосив наказ і нагородив бійців батальйону за відданість, хоробрість та мужність відомчими відзнаками. Подяки отримали і волонтери, які допомагали й допомагають бійцям одягом, їжею, медикаментами, засобами індивідуального захисту тощо.

Після повернення із зони АТО бійці, отримавши заробітну плату й премії, вирушають у короткострокову відпустку, а згодом, за рішенням керівництва, повернуться на передову, повідомила прес-служба МВС.