ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ

Нинішнього року перед Міноборони стоять неординарні завдання

Для обговорення пріоритетних завдань Збройних сил України на шляху розвитку армії нового зразка з представниками регіонів у студії урядового комунікативного центру вчора зібралися керівники практично всіх провідних головних управлінь та департаментів Міністерства оборони України на чолі з тимчасово виконуючим обов’язки міністра оборони Олександром Олійником. Розпочинаючи діалог, Олександр Миколайович зазначив, що нинішній рік за завданнями, які стоять перед відомством, набагато перевершує всі попередні — настільки вони непрості й неординарні.

Оскільки з главою держави погоджені Стратегічний оборонний бюлетень і Концепція подальшого реформування та розвитку Збройних сил до 2017 року, Міністерство оборони і Генеральний штаб сьогодні плідно працюють над розробкою Державної комплексної програми реформування і розвитку армії. В цих документах визначені чіткі заходи щодо реалізації військової реформи. Упродовж п’яти років ми повинні створити боєздатні, мобільні, якісно підготовлені і всебічно забезпечені професійні Збройні сили, не обтяжливі для держбюджету і здатні швидко реагувати на реальні та потенційні загрози національній безпеці, наголосив Олександр Олійник.

Зокрема протягом цього терміну буде істотно оптимізовано структуру та чисельний склад ЗСУ. Оптимізація торкнеться переважно органів управління — обтяжливих, за висловом Олександра Олійника, на сьогодні структур. Паралельно триватиме робота з вивільнення частин від не властивих їм функцій, зайвої інфраструктури і надлишкового військового майна — ще одного джерела додаткових фінансових надходжень для реформування і розвитку ЗСУ.

Українським військовим не вистачає і нової техніки. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Окремим, так би мовити, рядком у планах міністерства значиться перехід до комплектування армії військовослужбовцями за контрактом. Керівництво оборонного відомства свідоме того, що це завдання надзвичайно складне і може розв’язуватися лише в комплексі зі створенням сприятливих умов служби і бойової підготовки, належного грошового забезпечення, розв’язання проблем житла та багатьох інших дуже гострих соціальних питань. Робота в цьому напрямку триває: найближчим часом буде затверджено перелік основних заходів для реалізації ідеї професійної армії, запевнив Олександр Олійник.