ЗАМІННИК БЕНЗИНУ. Тютюн може стати біопаливом майбутнього. Вчені добувають з цієї рослини олію, яка може слугувати як пальне для автомобільної промисловості. Аби поліпшити якість палива і зменшити його вартість, ідея полягає в тому, щоб виростити генетично модифікований тютюн. Експерименти щойно почалися і мають завершитись наступного року.

Розповідає біолог Анастасіос Меліс:

«Це – загальний ліпофільний екстракт з тютюнового листя. Ми модифікували тютюнове листя з тим, щоб якомога більше олії накопичувалось у повітряному просторі всередині листя. Частиною нашого винаходу є видалення усіх ліпофільних продуктів, включно із хлорофілами та та іншими сполуками, і саме це явище ми й спостерігаємо в даний час».

Дослідження проводяться в університеті Берклі у Каліфорнії. Спрощена схема видалення ліпофільних елементів виглядає так: ряд генів, отриманих із водоростей, прищеплюється до ДНК тютюнового листя. Це, як підкреслюють фахівці, збільшує поглинання сонячних променів і водночас вуглекстилого газу, тоді листя перемелюється, відтискається, і отримана маса обробляється розчинниками. В результаті залишається ліпофільний екстракт.

«Тютюн видається нам досконалим продуктом, адже він не є їстівним. Є інфраструктура для його вирощування, збирання і виробництва, тому цей вибір видається нам досконалим для виготовлення пального», – вважають дослідники.

Допоки у суспільстві не досягнуто згоди з приводу вирощування і переробки звичних джерел сировини для біопалива, тютюн може стати компромісом, який влаштує усіх. А частка біопалива, слід сподіватись, у загальносвітовому обсязі постійно зростатиме.

 Copyright © 2013 euronews