Вчені в цілому світі вже давно намагаються створити штучні кровоносні судини. Тепер їх можна навіть надрукувати.

Китайська біотехнологічна компанія оголосила, що їй вдалося розробити перший у світі біопринтер кровоносних судин, за допомогою якого можна надрукувати індивідуальні функціональні органи. Наприклад, десятисантиметрову судину він видруковує за дві хвилини. Прорив став можливим завдяки технології біочорнила стовбурових клітин, основне завдання якого – персоналізований біодрук цих клітин з метою регенерації органів.

«Ядро принтера – BioBrick, де, власне кажучи, й містяться стовбурові клітини. Беручи до уваги довколишні умови, стовбурові клітини можна, відповідно до наших вимог, диференціювати у такі клітини, які нам в даний момент потрібні», – розповідає керівник дослідницької групи Канґ Джуянь.

Кровоносні судини – складна і важлива частина процесу, оскільки вони є тим транспортним засобом, за допомогою якого поживні речовини подорожують до органів. Таким чином, якщо вчені сподіваються створити найближчим часом надруковані органи, їм потрібно спершу створити елементи, необхідні для друку цих органів.

«Виготовляти кровоносні судини на біопринтері – це не просто видруковувати окремі кровоносні судини, а знайти спосіб утримувати клітини та інші речовини в активному стані. Цей метод – вельми корисний під час друку кровоносних судин, а також – печінки, нирок та інших органів», – говорить академік Даї Керонґ.

Вчений додає, що хоча в його винаходу – величезний потенціал, та мине ще чимало часу, допоки він знайде повноцінне застосування у медичній практиці.

EURONEWS