З першого січня 2016 року повноцінно запрацює Угода про запровадження глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. У Києві зону вільної торгівлі (ЗВТ) з одним із найбільших у світі ринків товарів та послуг розглядають не лише як суто бізнесову вигоду для українських підприємств. А й передусім як шанс для України побудувати конкурентоспроможну економіку і як можливість залучити на вітчизняні ринки європейські інвестиції.

Чи готові українська влада та бізнес прийняти виклики й скористатися вигодами ЗВТ, у Києві обговорили учасники Міжнародної торгово-промислової конференції «Експортно-імпортні відносини Україна — ЄС 2016».

За словами заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Наталії Микольської, ЄС — найбільший торговельний партнер України, на який припадає близько 40% у зовнішньоторговельному товарообігу за перше півріччя 2015 року. Але попри те, що вже понад півроку в ЄС діють односторонні торговельні преференції для українських товарів, обсяги нашої торгівлі з ЄС за цей період скоротилися на 35%.

Наталія Микольська пояснила: з огляду на те, що головна експортна продукція України в ЄС — сировина та напівсировина, то на ці показники вплинули передусім зміни у світовій кон’юнктурі цін. Крім того, з експортних потужностей України випали охоплені воєнним конфліктом території Луганської та Донецької областей, на які припадала значна частка сировинної продукції, що купували в Євросоюзі. Ще одну причину вітчизняне Мінекономрозвитку вбачає в тому, що через продуктове ембарго Росії внутрішній європейський ринок виявився перенасиченим сільськогосподарською продукцією, тому в ЄС і впав інтерес зокрема до українських зернових. Наталія Микольська повідомила, що український уряд на сто відсотків виконав своє зобов’язання за Угодою про ЗВТ щодо законодавчих актів. «Проте крім законодавчого забезпечення угоди, надзвичайно важлива імплементація цих документів», — наголосила вона.

Ні в Києві, ні в Брюсселі ніхто не сумнівається в тому, що Угода про ЗВТ набуде чинності з першого січня нового року. Про це заявив голова представництва Єврокомісії в Україні Ян Томбінськи. Він також наголосив: залучення Росії до обговорення цього документа не означає, що в нього можуть внести будь-які зміни.

На думку дипломата, запровадження зони вільної торгівлі з ЄС означатиме перехід економіки України на європейські стандарти і можливість українським підприємствам постачати свою продукцію для європейських споживачів. «А це — великий крок до інвестицій», — підкреслив Ян Томбінськи. Проте він застеріг українців не чекати, що економічне диво трапиться вже 1 січня. «Перших результатів слід чекати через 3—4 роки, а поки що всім нам треба працювати», — закликав українську сторону представник Єврокомісії.