СПІВПРАЦЯ. Кожний великий інвестор на Луганщині отримає можливість безпосередньо обговорити з очільником області свої проблеми та за потреби отримати допомогу. Для цього створено Інвестиційну раду при голові облдержадміністрації.

«Ми чудово розуміємо, що частина питань, наприклад у законодавчому полі, перебуває поза нашою компетенцією. Однак ті проблеми, які виникають на місцевому рівні, зокрема адміністративно-дозвільного характеру, ми не просто можемо, а повинні вирішувати самі», — підкреслив голова ОДА Володимир Пристюк.

За його словами, інвестиційними проектами вартістю до 5 мільйонів гривень  займатимуться безпосередньо місцеві органи влади, а до проектів понад цю суму долучатимуть обласні фахівці. Так визначаються конкретні відповідальні особи і підвищується оперативність та ефективність створення найсприятливішого інвестиційного клімату.

В області вже триває серйозна робота у цьому напрямі на обласному й на місцевому рівнях: налагоджується співпраця під час інвестиційних форумів та виставок, за минулий рік за рахунок усіх джерел фінансування освоєно майже 7,84 мільярда гривень капітальних інвестицій, що в порівнянних цінах на 23,6% більше за обсяг капітальних інвестицій за відповідний період попереднього року. Іноземні інвестори в економіку області вклали майже 75 мільйонів доларів США прямих інвестицій. Щоправда, це на 27% менше, ніж у 2011-му, і на 17% менше, ніж було заплановано Програмою економічного та соціального розвитку області на 2012 рік. Тож тут є резерви для збільшення вкладень.

У ході першого засідання Інвестиційної ради його учасники — керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та профільних територіальних відомств — обговорили організаційні питання. Максимальне сприяння і гарантії влади —таким має стати бренд Луганщини для інвесторів, які бачать край на мапі й мимоволі порівнюють умови ведення бізнесу в найвіддаленішій  східній області України із пропозиціями Східної Європи. І хоч у країні землю для будівництва заводу надають інвесторові тільки на умовах оренди (тобто цілком можливо, що настане день, коли покажуть на двері й запропонують «забирати» підприємство), в такому «змаганні» повинна перемагати Україна, впевнені в області.