На Волині нелегальні копачі випробовують терпіння силовиків і раз по раз роблять спроби поновити видобуток сонячного каменю. Знову кілька днів тому поблизу села Лісове Маневицького району вранці зібралися приблизно п’ятсот осіб із лопатами. Чоловіки з наміром продовжити незаконний видобуток бурштину-сирцю вирушили в напрямку лісового масиву, де вже є його розвідані запаси. Протягом години кількість старателів значно збільшилася. За оцінками правоохоронців, у десять разів — до 5 тисяч осіб.

УМВС України у Волинській області довелося просити підмогу колег з інших областей. Щоб не допустити силового протистояння й запобігти протиправним діям, на місце події прибули правоохоронці та представники місцевих органів державної влади. Проте копачі не зважили на роз’яснювальну роботу і розпочали незаконний видобуток.

Внаслідок спецоперації 80 старателів було виведено з місць незаконного видобутку і доправлено у райвідділ міліції. Фото надане УМВС України у Волинській області

Припинили його фактично лише після того, як почало темніти. Десятки порушників законодавства про охорону і використання надр було затримано й доправлено до Маневицького райвідділу міліції. Правоохоронці відомості про це внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 240 Кримінального кодексу України і розпочали встановлення осіб затриманих.

Попри те, що по всьому периметру території, де можливий видобуток каменю, виставлено цілодобові блокпости правоохоронців, забрано багато лопат, старательська гарячка не спадає. Як розповів один з місцевих жителів, «якщо пощастить, то можна і на тисячу доларів накопати».

Ще масовіша атака на державний ресурс відбулась у день виборів. Копачі, більшість із яких прибула з-за меж області, розраховували на те, що значні сили правоохоронців буде задіяно в охороні громадського порядку під час волевиявлення. Тож приблизно півтори тисячі старателів знову просочилися через блокпости і почали розкопувати ліс.

У результаті проведеної спецоперації за незаконну діяльність до Маневицького РВ УМВС України у Волинській області доставили понад вісімдесят старателів. До обіду ситуацію повністю контролювали вже силовики.

— Віднині охорону місця події забезпечуватимуть майже 1500 правоохоронців, працівників СБУ та прокуратури, військовослужбовців Національної гвардії України, співробітників спецпідрозділів з інших областей, — повідомив начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига. — Крім того, для посилення охорони територій залучено співробітників лісової охорони, бійців добровольчих батальйонів та місцеве населення.

Важко підрахувати ресурси, які відтягуються на перебування півтори тисячі правоохоронців у польових умовах і забезпечення їхнього харчування й побуту. Але ще важче зрозуміти дивну повільність Верховної Ради України, яка впродовж уже не одного року так і не спроможеться ухвалити закон про добування та реалізацію бурштину. І так перевести із кримінальної у правову площину ситуацію, що, вважають керівники місцевого самоврядування, не лише дасть змогу створити на Поліссі нові робочі місця, а й із продуманою системою видачі ліцензій чи дозволів забезпечить сплату чималих податків.