Гаряча пора літніх ремонтів енергетичного обладнання забезпечить тепло і світло взимку. Фото з сайту burshtyn-rada.if.gov.ua

Ще три блоки запрацюють у складі об’єднаної енергосистеми України, яка відчуває дефіцит потужностей. Таке завдання поставив уряд країни перед компанією «ДТЕК Захід енерго», до складу якої входить прикарпатська ТЕС.

Станція, що працює на газовому вугіллі, постачає 700 МВт електроенергії Закарпатській, Львівській та Івано-Франківській областям. Але основне завдання синхронізованого з європейською енергосистемою Бурштинського енергетичного острова — експорт виробленої електроенергії до країн ЄС.

З огляду на складну ситуацію на енергоринку країни, рік тому Захід енерго розвернув з експортних поставок на внутрішні два блоки станції.

Інженерне вирішення стратегічно важливого енергогенеруючого об’єкта давало змогу це зробити без змін конфігурації його загальних мереж. Але нинішнє урядове завдання потребує окремого технічного проекту, на розроблення якого компанія оголосила тендер.

 «Проектне рішення має забезпечити надійність і безаварійність постачання електроенергії та роботи блоків станції, що працюють в об’єднаній енергосистемі України та через Бурштинський острів в енергосистемі Євросоюзу. В умовах дефіциту генеруючих потужностей це економічно і технологічно надзвичайно важливе для нас завдання», — наголошує генеральний директор «ДТЕК Західенерго» Андрій Шувар.

Національна енергетична компанія «Укренерго» узгодила також зміни у роботі Бурштинської ТЕС із представниками державних енергетичних компаній Польщі, оскільки українська станція на західному кордоні країни ще й забезпечує за міжнародними договорами аварійну допомогу польській енергосистемі.

Тим часом  ТЕС готується до роботи в осінньо-зимовий період, щоб в умовах підвищеного навантаження на обладнання безперебійно постачати електроенергію споживачам України і тепло населенню Бурштина. На п’яти енергоблоках із 12 завершено ремонти, тривають роботи ще на трьох. Масштабну модернізацію передбачено на енергоблоці №5. Для підвищення його техніко-економічних показників та зниження викидів в атмосферу передбачено понад 8,5 мільйона гривень. Зокрема введуть у дію нові мікропроцесорні захисти блока для надійної роботи обладнання.