Цього року наймані працівники Черкащини за сприяння фіскальної служби області одержали понад 4 мільйони гривень заборгованої зарплати. Тільки дванадцять підприємств державної форми власності виплатили майже півтора мільйона гривень боргів.

Спонукати несумлінних роботодавців виплатити працівникам зароблене вдалося під час заслуховувань на засіданнях спеціальних комісій. Крім того, за результатами спільних заходів територіальних органів фіскальної служби та місцевої влади 267 підприємств та 197 підприємців-фізичних осіб, які виплачували своїм працівникам зарплати, менші за передбачений законодавством мінімум або на рівні мінімуму, підвищили рівень оплати праці. Так і бюджет має додаткових 274,9 тисячі гривень у вигляді податку.

Розмір заробітної плати в області перебуває під особливим контролем фіскалів. Так з початку року 82 справи щодо підприємств, які виплачували заробітну плату, нижчу за мінімальну, передано до органів прокуратури. За наслідками реагування на 65 підприємствах підвищили рівень виплат, а бюджет додатково отримав 40 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб.

Тільки цього року, як розповіли в головному управлінні ДФС області, встановлено 1348 випадків роботи незареєстрованих найманих працівників. Легалізовано майже два мільйони гривень доходів та донараховано податок на доходи фізичних осіб. Крім того, 152 черкащани, які провадили діяльність без реєстрації, взято на облік як приватних підприємців.

 — Загальна сума боргу нині становить майже 27 мільйонів гривень, — розповів заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації, голова тимчасової комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати Віталій Коваль. — На економічно активні підприємства області припадає майже половина всієї заборгованості — більш як 12 мільйонів гривень. Звісно, маємо працювати над її ліквідацією на всіх підприємствах області. Однак у першу чергу приділимо увагу економічно активним, адже вони мають для цього реальні можливості.

Особливе занепокоєння керівництва області викликає ситуація на підприємствах ДП НАК «Надра України» «Центрукргеологія», КП «Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» та Ватутінському КВП «Водоканал». Керівники цих підприємств основними проблемами вважають брак держзамовлень, ринків збуту та економічно необ∂рунтовані тарифи на послуги населенню. Зокрема, директор ДП НАК «Надра України» «Центрукргеологія» Віктор Панченко пояснив, що перспективи отримання великих замовлень нині немає у зв’язку з арештом рахунків і техніки підприємства. Основною причиною виникнення заборгованості на КП «Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Черкаської міської ради Тарас Хвиль вважає циклічність робіт. «Але ми розробили фінансовий план розвитку підприємства, — зазначає він, — нині маємо проект рішення про надання фінансової допомоги підприємству на всю суму заборгованої заробітної плати, яке розглянемо найближчими днями на сесії міськради».

Порівняно з початком червня підприємства області зменшили заборгованість із зарплати на 2,2 мільйона гривень, або на 7,6%.