ДИЛЕМА. Кошти на модернізацію міської теплоенергетики міська влада обласного центру планує одержати в ЄБРР. Чи під силу громаді така позика?

На останній сесії міської ради вирішено підготувати проект угоди кредитного фінансування між Європейським банком реконструкції та розвитку, власне радою і комунальним підприємством «Черкаситеплокомуненерго». Місту, яке розвивається, бракує бюджетних коштів. І в тому, що міська влада звертається до позик, нічого дивного немає, адже як інакше прискорити розв’язання назрілих проблем комунального господарства, зокрема модернізації теплоенергетики? Тим паче, що ЄБРР обіцяє довгостроковий кредит та ще й під невеликі відсотки.

Та будь-який господар, та ще й коли йдеться про кошти цілої громади, перед тим, як узяти кредит, зважує свої можливості й перспективи оплати позики. До того ж місто вже виплачує одну, взяту також у ЄБРР: більш як 14 мільйонів євро, які взяли п’ять років тому з тією самою метою — оновлення системи теплопостачання «Черкаситеплокомуненерго». Виплачують позику вже два роки. Чи впорається міський бюджет із навантаженням?

Таке запитання кореспондент «УК» поставив одному з депутатів міської ради, директорові ДП «Черкасистандартметрологія» Вікторові Білоусову.

— Якщо міркувати з точки зору здорового глузду, то перед тим, як узяти новий величезний кредит, варто переконатися в ефективності використання попереднього, — зауважив Віктор Федорович. — У всякому разі міська влада мала б прозвітувати про це, провести відповідний аудит. І вже за його результатами приймати рішення про нові боргові зобов’язання.

Хочу наголосити: одним з аргументів взяття попереднього кредиту було створення можливості для зменшення тарифів на теплопостачання за рахунок економії витрат, яких вдасться досягти. Отож сьогодні, думаю, доцільно переконатися, що вкладені кошти реально позначаються на комунальних тарифах для населення: модернізація комунального господарства заради самої модернізації просто недоцільна, вона повинна давати нові можливості, економію.

Із понад 14 мільйонів євро одержаного кредиту близько трьох мільйонів євро пішло на його обслуговування — оцінки, консультації, податки тощо. Сьогодні ж пропонується взяти ще 13,5 мільйона євро нової позики, і не існує жодних обгрунтувань, на що буде витрачено ці кошти, хоч і визначена цілком конкретна сума. Тобто на сьогодні депутати не бачили конкретних розрахунків, прорахунків ефекту, техніко-економічних обгрунтувань саме такої суми. 

Та уже через три роки після взяття цього кредиту місто буде змушене почати його гасити, сплачуючи щороку 13,5 мільйона гривень. Це попри те, що воно вже сплачує один кредит. Слід зауважити, що бюджет міста сьогодні — це кошторис банкрута. Бракує коштів зокрема на зарплати бюджетникам: аби виплатити зароблене лише медикам, до кінця року не вистачає 12 мільйонів гривень. Тож аби збалансувати витрати і доходи, бюджет розвитку міста необхідно зменшити хоча б на 20 мільйонів гривень.

— Є ще один цікавий момент, який насторожує експертів, — продовжує депутат. — Усі спірні питання за угодою пропонується врегульовувати за законодавством Англії — країни, де розташовано офіс ЄБРР. Хоч уже багато років усі великі українські підприємства у своїх міжнародних контрактах зазначають, що спірні питання буде врегульовано через Арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України. Це наштовхує на думки про ризики у забезпеченні прозорості використання цього кредиту. Адже сумнівно, що хтось їхатиме до Англії з’ясовувати проблемні питання, що можуть виникнути під час виконання кредитної угоди і реалізації кредиту.

Як зауважують й інші депутати, на жаль, таке глобальне питання розвитку міста, як взяття нового кредиту, попередньо не розглядали на профільних комісіях міської ради. Його обговорили лише кілька комісій, які були далеко не в повному складі, проте це не завадило депутатам спокійно проголосувати «за», хоч далеко не всі мали змогу попередньо навіть ознайомитися з проектом рішення.

Віктор Білоусов та інші депутати висловили на сесії міської ради свої застороги і сподіваються, що їх візьмуть до уваги. Багато хто наголошує, що легковажне ставлення до подібних фінансових операцій просто неприпустиме, адже в разі тих чи інших непередбачуваних обставин ризикує громада — чимале місто з його людьми, інтересами, надіями та перспективами.