Природно-заповідний фонд Чернігівщини поповнився трьома новими об'єктами місцевого значення — пам'ятками природи в Чернігові та ботанічним заказником у Варвинському районі.

Відповідне рішення в середу, 17 травня, ухвалила сесія Чернігівської обласної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Оголосити природно-заповідними об’єктами місцевого значення території, що мають особливу біологічну, природоохоронну та наукову цінність (згідно з додатком).  Оголошення вказаних природно-заповідних об’єктів проводиться без вилучення земельних ділянок у їхніх власників та користувачів», — зазначається у тексті рішення.

Тож на території міста Чернігова створюється пам'ятка місцевого значення «Сосна Василя Ялоцького». Це — дерево сосни звичайної віком 200 років і заввишки 22 м, назване на честь власника млина на річці Стрижень Василя Ялоцького, від прізвища якого походить назва регіонального ландшафтного парку «Ялівщина». Розташовується на території агробіостанції Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді.

Інша пам'ятка природи — «Вікові дерева колишньої садиби поміщика Григорія Глібова» — розміщена на східній околиці Чернігова, на території технологічного університету, інституту мікробіології та школи-ліцею №16. Це 31 дерево віком понад 100 років, які мають естетичну, наукову та природоохоронну цінність.

Крім того, на території с. Кухарка Варвинського району створюється ботанічний заказник місцевого значення «Липовий яр». Він цінний поширенням горицвіту звичайного, сону чорніючого та осоки житньої, занесених до Червоної книги України.

Загалом за кількістю заповідних об’єктів Чернігівщина є лідером в Україні. У 2016 році в регіоні функціонувало 662 об’єкти ПЗФ загальною площею 260,7 тис. га, що становить 7,81% площі області.