ТЕНДЕНЦІЯ

На західному кордоні нашої держави почастішали випадки нелегального переправляння тютюнових виробів у Євросоюз

Нічне протистояння контрабандистів і прикордонників триває вже не перший рік. Змінюється лише характер вантажів, що є предметом незаконного гешефту як із Республікою Польща, так і з Республікою Білорусь. Але симптоматичним стало те, що предметом "нічного експорту" з України найчастіше є підакцизні товари.

Причина цього - приватний інтерес. Українська горілка, наприклад, мaє підвищений попит у сябрів. Не через свою якість - бо ж на підводах і тракторах північним сусідам, зазвичай, транспортують найдешевші її сорти. А через те, що кінцева ціна реалізації її у сусідній державі є значно нижчою, ніж тамтешня офіційна. Отож оснащені завдяки євроспільності тепловізорами українські і білоруські прикордонники без роботи не сидять - лише минулого року вони виявили десятки спроб перетину кордону із "вогняною водою".

Ретельніше стали охороняти свій східний кордон від спиртово-горілчаної навали і поляки. Посилення заходів впливу до тих, хто хоче легких і швидких грошей, змусили пригальмувати темп "човників", котрі заробляють на прикордонній торгівлі. І алкоголь вони нині везуть сусідам вже не у таких кількостях, як раніше. Тоді, траплялося, навіть горіли транспортні засоби (у тому числі й залізничний вагон!), технологічні порожнини яких були вщерть запхані ємностями і поліетиленовими пакетами зі спиртом...

Натомість нині простежується зростання кількості різноманітних оборудок із тютюновими виробами. У країнах євроспільноти, котрі турбуються про здоров'я своїх громадян, вони у рази (!) дорожчі, ніж у нас. До того ж вигідніше займатися контрабандою цигарок, ніж алкоголю - адже вони легші, компактніші і приносять більші прибутки.

Від спокуси у рази "підняти" першопочатково вкладений капітал не втрималися навіть законослухняні німці. Двох із них у міжнародному пункті пропуску "Ягодин-авто" прикордонники спільно із митниками недавно пригальмували при спробі масової контрабанди тютюнових виробів через державний кордон.

- Із Київського заводу шампанських вин "Столичний" на одну з німецьких фірм вони везли вино ігристе. А щоб було "цікавіше", вирішили самовільно зняти митні пломби і дещо "підкоригувати" свій асортимент...,- розповів начальник прес-служби - прес-секретар начальника Луцького прикордонного загону майор Олег Личковський. - У результаті серед задекларованого вантажу між коробками з шампанським виявлено цигарки марки "BOND" із українськими акцизними марками. У кількості тридцять із половиною тисяч пачок у кожному автомобілі. Як наслідок - перспектива кримінальної справи, конфіскація цигарок на 305 тисяч гривень та двох напівпричепів вартістю 208 тисяч гривень - як засобів незаконного переміщення товарів.

Показовими щодо обсягів контрабанди українського тютюну є цифри, що характеризують обсяги лише (!) затриманого службовцями Луцького прикордонного загону: майже півмільйона пачок у 2010-му і вже понад двісті тисяч пачок - у першому кварталі року нинішнього.

Ось і виникає запитання: "А чи не краще замість того, щоб боротися з "вічним двигуном" контрабанди - різницею цін, шляхом введення акцизів різко підняти ціни на цигарки в Україні?" Це вже, до речі, давно зроблено у більшості цивілізованих країн.

Євроспільнота, яка дбає про здоров'я своїх громадян, гадаю, буде за це вдячна.

Та й нас очікує виграш. Бо ж і для молоді трутка стане менш доступною, і наших рідних курців змусить швидше розпрощатися зі згубною звичкою, і бюджет поповниться, і на лікуванні хвороб, викликаних тютюнопалінням, у бюджеті держави зекономити можна буде десятки і сотні мільйонів!..

...Поки ж за контрабандистами, котрі для переправки через Західний Буг уже запакували в поліетилен чергові ящики цигарок, десь слідкують українські прикордонники і спецслужби. За наш з вами рахунок...