СТАТИСТИКА. Фахівці Укрдержреєстру оприлюднили ексклюзивні  статистичні дані за 2011 рік. Отже, по всій Україні тата й мами офіційно зареєстрували народження  505754 малюків, що на 1% більше, ніж торік. Актів цивільного стану про смерть зареєстровано 664589, що на 4,8% менше, ніж у 2010-му. І хоч смертність у середньому по Україні, на жаль, перевищує народжуваність, у деяких областях все ж є позитивний баланс. Так, у Чернівецькій області народилося на 1,4% більше людей, ніж померло, на Волині — на 5,8%. Попереду всіх же столиця — на 16% та Закарпаття — на 21%.

Що ж до імен, які обирали батьки для своїх нащадків у 2011-му, найпоширенішими, за словами Олени Завгородньої, начальника відділу правової допомоги Департаменту у справах цивільного стану громадян Укрдержреєстру, були для хлопчиків Денис, Дмитро, Максим, Артем, Назар, Данило, Роман, для дівчаток — Анастасія, Дарина, Аліна, Ангеліна, Софія, Христина, Марія. Привертають увагу рідковживані імена, серед яких хлоп’ячі — Яромир, Радомир, Злат, Платон, Нестор, Климентій, Серафим, Аристарх, Амфілохій. Те, що в сучасних батьків насправді бурхлива фантазія, доводять такі імена, як Мушка, Леонардо Давінчі, Алітрохан і навіть Принц.

Дівчаток же почали знову називати забутими старовинними іменами Варвара, Глафіра, Соломія. Серед запозичень — Атія, Жасмін, Ауріка, Алсу, Мадонна, Каміла.  Не кожні батьки відважаться назвати свою донечку Ізумрудою, Іорданою, Березою, Принцесою, Радістю, Попелюшкою, Шехерезадою, Росіяною, Грацією, Весною, Квіткою, Калиною, і все ж такі сміливці є.

Ольга Почекіна, начальник відділу нормативно-правового та методичного забезпечення діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану Укрдержреєстру уточнила, що батьки в принципі мають право назвати дитину так, як вони бажають. Єдині обмеження, це правопис імені — тільки українськими літерами, та його довжина — не більше подвійного. Серед таких найпопулярніше жіноче ім’я Анна-Марія.

Вітчизняне законодавство передбачає, що ім’я дитина отримує за згодою обох батьків. А що робити, коли між татом і мамою виникає спір щодо імені сина або дочки? Олена Завгородня пояснила, що у таких випадках батьки можуть звернуться до органів опіки і піклування або до суду. І вже офіційні органи, керуючись у першу чергу інтересами дитини, вирішать, на чию сторону пристати.

А ще цікаво, коли малюк, якого батьки минулого року назвали, скажімо, Принцем, підросте та почне заглядатися на дівчат, чи вдасться йому серед сотень жінок відшукати свою Попелюшку? Чи він обере Принцесу?