Ослаблення курсу гривні в останні дні викликане невеликим перекосом попиту та пропозиції валюти. Про це повідомив директор департаменту відкритих ринків Національного банку України Сергій Пономаренко.

За його словами, нічого екстраординарного в цьому немає.

«Такі коливання неодноразово спостерігалися і в попередні місяці, але завдяки саморегулюванню ринку гривня коливалася в досить широкому діапазоні 21—23 грн за один долар, і в підсумку ринок виходив на середній рівноважний курс близько 22 грн за один долар», — пояснив пан Пономаренко.

На його думку, теперішнє просідання гривні зумовлене невеликими обсягами торгів на міжбанківському валютному ринку. Загалом же ситуація є значно кращою, ніж узимку та навесні.

«З вересня спостерігається перманентне перевищення пропозиції валюти над попитом на неї, що дало змогу НБУ викупити істотні обсяги валюти через аукціони, не завдавши шкоди міжбанку і курсові», — зізнався він.

Цього тижня курс гривні щодо долара став найнижчим, починаючи з серпня поточного року. Самі учасники ринку пояснюють ослаблення національної валюти наближенням призначених на 25 жовтня виборів і побоюваннями повторення торішнього сценарію, коли після осінніх виборів гривня різко девальвувала. Також на процес девальвації можуть впливати виплати вкладникам неплатоспроможних банків. 

ТСН