У селі Ротмістрівка Смілянського району на Черкащині такий собі не дуже примітний дядечко пропонував купити саморобний вибуховий пристрій. «Покупці» знайшлися швидко. Ними виявилися… працівники Служби безпеки України. Як з’ясувалося, вони вже давно зацікавилися так званими «чорними копачами», які займалися розкопками на території області. 

Троє чоловіків під орудою 33-річного жителя Сміли, який уже спробував колись тюремної каші, шукали не стародавні реліквії чи поміщицькі скарби, а зброю, що залишилася в землі в період Великої Вітчизняної війни. Для цього встановлювали точні відомості про місця найбільш інтенсивних боїв, брали до рук кирки та лопати й копали. І таки знаходили те, що шукали. Знахідки ховали в сараях. Потім ретельно реставрували їх, приводили в бойовий стан. Пістолети, гранати, іншу зброю та набої до неї правоохоронці вилучили у помешканнях та підсобних приміщеннях учасників незаконної оборудки.

Реалізатора саморобного вибухового пристрою, якого впіймали на гарячому, затримано. Як повідомила прес-служба СБУ, за зібраними матеріалами слідче управління УМВС України в Черкаській області розпочало кримінальне провадження стосовно організатора злочинної групи за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Правопорушнику оголошено про підозру у скоєнні вказаного злочину та обрану запобіжну міру — утримання під вартою.