ТУРБОТА. Мінсоцполітики розробило новий порядок, за яким уже з цього року будуть оздоровлювати громадян, які постраждали від аварії на ЧАЕС. Про це повідомила міністр соціальної політики Наталія Королевська. За її словами, цей документ передбачає нові принципи організації оздоровлення і безпосередньо чорнобильців, і дітей-чорнобильців; він був введений в дію наприкінці квітня.

— Цього року на оздоровлення чорнобильців передбачено 370 мільйонів гривень. Новим же порядком ми фактично змінюємо підхід до забезпечення постраждалих громадян санаторно-курортними  путівками на відпочинок. Зокрема відбудеться упорядкування черги осіб, які мають право на ці путівки, — гарантовано зберігається обліковий номер у черзі на наступний рік для тих чорнобильців, які не оздоровилися в цьому році. Крім того, вперше для постраждалих третьої та четвертої категорій будуть виділені пільгові путівки, — цитує слова міністра прес-служба Мінсоцполітики.

Відтепер хворі дітки отримуватимуть більше уваги. Фото Володимира ЗAЇКИ

Наталія Королевська також повідомила, що відповідно до нового порядку постраждалі від аварії на ЧАЕС мають право вільного вибору санаторію для лікування.

— З-поміж тих, які бажають приймати чорнобильців, визначено 67 санаторіїв, заїзди до яких розпочалися з 11 черв?ня цього року. Міністерство своєчасно надало в регіони список таких санаторіїв та граничну кількість виділених путівок для самостійного вибору санаторіїв постраждалими особами і батьками потерпілих дітей, — поінформувала міністр.

Водночас Наталія Королевська зазначила, що для того, щоб Мінсоцполітики мало змогу надати путівки з 11 червня, регіони повинні були подати відповідну інформацію ще 6 червня, однак продовжують надсилати її і досі.

— Працівники Мінсоцполітики, щоб забезпечити чорнобильців оздоровчими путівками, працюють цілодобово й у вихідні. Та якщо 12 червня діти, потерпілі від чорнобильської аварії, не виїдуть своєчасно до санаторіїв, я особисто буду ініціювати перед Прем’єром кадрові рішення щодо керівників відповідних областей, — наголосила міністр. 

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»