НІКОЛИ НЕ ПІЗНО

Університет для ветеранів випустив 33 студенти

Це перший випуск доволі незвичного навчального закладу, створеного два роки тому відповідно до наказу Міністерства соціальної політики. Він діє у Чернівцях на базі комунального територіального центру соціального обслуговування «Турбота» з благородною метою — дати можливість тим, хто перетнув межу «золотого» віку, спілкуватися одне з одним, жити повноцінно і брати участь в суспільному житті міської громади.

Слухачами університетського курсу стали люди поважного віку, інваліди, зокрема і підопічні «Турботи». Головне — мати зацікавленість брати участь в освітніх програмах. Своє бажання вчитися (як каже народна мудрість, «вік живи — вік учись») вони реалізують на трьох факультетах: краєзнавчому, основ медицини, здорового способу життя та основ комп’ютерної грамотності.

Разом з дипломами слухачі «Університету третього віку» отримали найтепліші слова вдячності, що лунали у стінах Чернівецької міськради. Фото надане автором

— За цей рік ми стали згуртованою командою друзів, які разом пізнають світ, збагачують свій творчий потенціал, а головне — з любов’ю дарують ровесникам та молоді свій життєвий досвід, цей роками набутий безцінний скарб, — розповідає директор комунального центру «Турбота» Ірина Давня. — Серед наших студентів — учасники і діти війни, ветерани праці, внесок яких в розвиток держави надзвичайно вагомий, а праця і ставлення до людей і громадських цінностей — еталон для виховання молодого покоління. Загалом навчання в нашому університеті сприяє розвитку і підтримці фізичних, психологічних та соціальних здібностей людей поважного віку, урізноманітнює їхнє життя, дає змогу переорієнтувати від зневіри й самотності до спілкування, взаємодопомоги, самопізнання та самореалізації.

До лекцій і семінарів залучали викладачів чернівецьких навчальних закладів, фахівців місцевих органів влади, волонтерів і членів благодійних організацій, студентів, школярів. Уроки відбувалися у формі дискусій, «круглих столів», доповідей, екскурсій і навіть концертів.