Україну назвали однією з шести країн-порушників кодексу Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA). Також у цьому переліку опинилися Росія, Андорра, Аргентина, Болівія та Ізраїль. Країни-порушники не змогли надати вичерпну інформацію на запит WADA. Крім того, Україна, Болівія та Аргентина, як кажуть у WADA, використовували неакредитовані лабораторії, що суперечить кодексу, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Перевірка атлетів на допінг у цих країнах триватиме, однак  її проводитимуть  незалежні установи за рахунок урядів. Це триватиме доти, доки у цих країнах не запровадять ефективну антидопінгову програму.

Ще шість країн (Бразилію, Бельгію, Францію, Грецію, Мексику та Іспанію) внесли до чорного списку. Вони повинні до березня 2016 року виконати певні умови, інакше також потраплять до категорії порушників.

Крім того, Кенії наказали надати пояснення щодо її системи допінг-контролю, інакше їй також можуть загрожувати санкції. Наразі Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (IAAF) відсторонила від змагань 15 кенійців за вживання допінгу.

Усі згадані рішення затвердили на засіданні розширеного складу WADA в місті Колорадо-Спрінгс, США.

Як відомо, російських легкоатлетів уже попередньо відсторонили від міжнародних змагань через підозри у масштабному вживанні допінгу.

IAAF наклала ці санкції після того, як незалежна комісія WADA у своєму звіті звинуватила країну в «спонсорованому державою допінгу».

Керівник Російської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков, який опинився замішаним у скандал, подав у відставку, а лабораторія позбулася акредитації. У доповіді стверджувалося, що у московській лабораторії знищили понад 1400 допінг-проб напередодні інспекції WADA, незважаючи на письмову вимогу зберегти зразки.

Однак, як каже співавтор доповіді Річард Паунд, для російської атлетики і Російського антидопінгового агентства не складе труднощів виконати всі умови WADA, щоб взяти участь в Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро.

Водночас президент Національного олімпійського комітету України, член виконкому МОК і перший віце-президент Міжнародної легкоатлетичної федерації  Сергій Бубка вважає: «Ми зобов’язані захищати «чистих» спортсменів від будь-якої форми масової дискваліфікації. Їх не можна карати.

Ми повинні пам’ятати, що скандал стосується не тільки спортсменів, а й їхнього  оточення. Всі винні мають заплатити свою ціну — чиновники, тренери, адміністратори, менеджери. Але чесні спортсмени, не залучені в це, не повинні пропустити жодного турніру».