РЕГУЛЮВАННЯ

Мінекономрозвитку пропонує скасувати  60 положень нині чинних нормативних актів, що ускладнюють роботу підприємцям

Життя засвідчило, що державі конче потрібен орган з регулювання розвитку підприємництва, який було ліквідовано під час адмінреформи (Держкомпідприємництво — Авт.). Знову створена Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва (Держпідприємництво — Авт.) почала діяти лише з 1 червня.

—  Ми відчували, що за той час, поки така служба не існувала, було порушено зв’язок із регіонами, які постійно потребували допомоги, — заявила на відеоконференції із регіональними представниками владних органів директор департаменту державної регуляторної політики та розвитку підприємництва Мінекономрозвитку Галина Яцишина. — Тож сьогодні нам треба чітко перерозподілити повноваження між створеною службою та відповідним підрозділом профільного міністерства.

За її словами, нині активно впроваджується у життя національний план спрощення дозвільної системи і функціонування дозвільних центрів. Вивчивши скарги бізнесменів, думки експертів, співробітники міністерства створили проект документа, за яким пропонують скасувати 60 положень  чинних нормативних актів, що ускладнюють роботу підприємцям. Наприкінці серпня уряд схвалив його і передав на розгляд до Адміністрації Президента.

Директор департаменту дозвільної системи Держпідприємництва Олександр Андрєєв заявив про потребу розширення переліку повноважень державних адміністраторів (приймають документи на реєстрацію від підприємців і взаємодіють із місцевими дозвільними органами у сфері реєстрації). «Особливо це стосується посадовців, які працюють у невеликих містечках, які не завантажені роботою», — уточнив він.

Посадовці на місцях рапортували про збільшення кількості та якості роботи дозвільних центрів. Приміром, одесити заявили, що в області нині діє 33 центри, а за січень—серпень 2012 року видали уп’ятеро більше дозвільних документів, ніж за аналогічний період 2011-го. А от львівські фахівці досить критично оцінили систему роботи, зазначивши, що місцеві бюджети, звідки йдуть гроші на розвиток інституту дозвільної системи, — дотаційні, і кошти часто брати на цю справу немає звідки. Крім того, регіони скаржилися на брак методичної літератури.  На що  Г. Яцишина відповіла, що отримала сигнал і порадила вирішувати питання безпосередньо з центром. Адже будь-яке, навіть складне питання, за її словами, можна «зняти» з порядку денного дуже швидко.