Впровадження європейських стандартів у регулювання діяльності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності має на меті полегшити вихід українських підприємств на ринки ЄС та інших країн — торговельних партнерів України. Таку думку під час зустрічі з керівниками найбільших суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності висловив міністр доходів і зборів Олександр Клименко.

Він повідомив, що у цьому році об’єм експортно-імпортних операцій сягнув уже понад 100 мільярдів доларів США. «Однак динаміка зовнішньої торгівлі, як і сальдо, на сьогодні недостатні для оптимізму. Очевидно, що зміни цієї тенденції бажають і держава, і більш ніж 62 тисячі суб’єктів ЗЕД, які працюють сьогодні в Україні. Ми разом маємо віднайти вирішення тих проблемних питань, які стоять на заваді активізації торгівлі», — зауважив міністр, звертаючись до учасників зустрічі.

Керівник Міндоходів упевнений, що наближення національних стандартів митних процедур до європейських, яке закладене в Митному кодексі та інших документах, дасть змогу спростити формальності та сприятиме активізації міжнародної торгівлі.

Так, відомство вже затвердило механізм надання статусу уповноваженого економічного оператора. Відповідний проект наказу міністерства розроблено і погоджується на рівні уряду.

«Ми максимально врахували європейські стандарти, щоб забезпечити спрощений митний контроль у країнах ЄС тим українським підприємствам, що працюють прозоро та мають бездоганну репутацію. Умови цього  статусу максимально чіткі і прозорі», — зазначив міністр.

Для отримання такого статусу підприємство повинно здійснювати зовнішньоекономічну діяльність протягом не менш як трьох років, відповідати вимогам звітності, платоспроможності та стандартам безпеки. Цей статус дає підприємствам змогу автоматично надавати митницям заявлену митну вартість з мінімумом документів. Також такі підприємства матимуть право без участі митниці розміщувати на складах товар, вивантажувати його та знімати пломби.

«Тільки-но відповідні процедури буде затверджено, ми розпочнемо роботу з укладення угод про взаємне визнання національних сертифікатів уповноваженого оператора з країнами — торговельними партнерами. Плануємо провести відповідний пілотний проект з Європейським Союзом. Прагнемо забезпечити національному виробнику конкурентні переваги для роботи на ринках ЄС», — цитує слова Олександра Клименка прес-служба міністерства.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»