ІНІЦІАТИВА. Міністерство доходів і зборів повідомляє, що здійснити декларування товарів і транспортних засобів можна з використанням електронної митної декларації  та інших електронних документів.

Електронне декларування може здійснюватися як самим підприємством, якому належать товари і транспортні засоби, так і уповноваженим ним митним брокером. Нормативно-правовими актами з питань державної митної справи не встановлено обмежень щодо подання митному органу електронної митної декларації.

Із набуттям чинності нового Митного кодексу України використання такого способу декларування стало ще простішим. Усі бажаючі представники бізнесу без будь-яких обмежень можуть здійснювати декларування у електронному вигляді у всіх митних режимах.

Переваги оформлення митних декларацій в електронній формі: значне скорочення витрат часу на проведення митного оформлення, усунення суб’єктивного фактора при його здійсненні та загальне спрощення процедури оформлення товарів і транспортних засобів в митному відношенні.

Декларування товарів з поданням митному органу електронної митної декларації доступне усім підприємствам, що перебувають на обліку у митних органах та посадові особи яких мають засоби електронного цифрового підпису.

Отримати електронний цифровий підпис до 01.02.2013 будь-який суб’єкт ЗЕД може безкоштовно в Акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК) Держмитслужби www.ca.customs.gov.ua, а також у Акредитованому центрі сертифікації ключів інформаційно-довідкового департаменту Державної податкової служби України www.acskidd.gov.ua.

Нагадуємо. Указом Президента України №726/2012  від 24.12.2012 утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на Міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.