АКТУАЛЬНО

Компанія Chevron поділяє плани уряду щодо розширення взаємовигідної співпраці

Наявні в Україні запаси нафти й газу та збільшення їх видобутку є основою для виходу з енергетичної залежності, наголосив Президент Віктор Янукович під час зустрічі з керівником компанії «Europe, Eurasia & Middle East Exploration & Production for Chevron Corp.» Джеймсом (Джеєм) Джонсоном.

 

Українські запаси вуглеводнів підлягають комерційній експлуатації, створюють умови для диверсифікації джерел постачання енергоносіїв і поступового відходу України від енергетичної залежності. Віктор Янукович підкреслив, що останнім часом в нашій державі докладається чимало зусиль для розвитку нафтогазової галузі, нарощування видобування власних вуглеводнів та розвитку співпраці з провідними міжнародними компаніями. «Мені приємно, що наше партнерство поступово набирає практичної ваги», — сказав Президент, звертаючись до Джеймса Джонсона. Той, у свою чергу, подякував за розвиток ефективної співпраці в галузі видобутку енергоносіїв, повідомляє прес-служба глави держави.

Джеймс Джонсон також подякував і Прем’єр-міністрові Миколі Азарову за розроблені урядом зміни до законодавства, що дало змогу спростити умови інвестування у вітчизняний паливно-енергетичний комплекс. «Ми надзвичайно вдячні за розроблене урядом законодавство, ухвалене українським парламентом, зокрема щодо угоди про розподіл продукції, Податковий кодекс і зміни, які були внесені, — вони надзвичайно допомогли інвесторам почуватися захищеними», — зазначив Джеймс Джонсон під час зустрічі з главою уряду, додавши, що Україна має гарну перспективу щодо значного збільшення власного видобутку вуглеводнів.

У свою чергу Микола Азаров підкреслив, що необ∂рунтовано висока ціна на імпортовані російські енергоносії робить надзвичайно перспективним збільшення їх власного видобутку. Він наголосив на тому, що Україна має значні запаси власних вуглеводнів, які добре розвідані. Зараз стало рентабельно розвивати навіть старі радянські родовища, завдяки яким Україна колись видобувала 50—60 мільярдів кубометрів природного газу на рік.

«Нам надзвичайно цікавий видобуток газу із нетрадиційних джерел, таких, наприклад, як сланцевий газ. Думаю, що, зокрема, за допомогою вашої компанії ми отримаємо в центрі Європи гарні обсяги газу», — сказав Прем’єр.

При цьому він підкреслив, що дії уряду, спрямовані на збільшення власного видобутку вуглеводнів, уже дають практичні результати. Як приклад Микола Азаров навів дві бурові платформи, що вже працюють на шельфі Чорного моря, де цього року планується видобути 1,8 мільярда кубометрів природного газу, а 2014-го збільшити видобуток до понад 2,5 мільярда кубометрів, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»