Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»

АКТУАЛЬНО. Споживачі мають бути впевнені, що хоч би де вони робили покупки — в маленьких крамницях, гіпермаркетах чи у Всесвітній мережі, — їхні права та інтереси однаково захищені. Для цього голова Держспоживінспекції Сергій Орєхов протягом травня–червня 2013 року відвідав регіони України, щоб ознайомитись із ситуацією, а також налагодити конструктивний діалог між споживачами, владою, бізнесом, який буде спрямовано на поліпшення якості життя наших громадян.

— За дорученням Прем’єр-міністра з метою ознайомлення із ситуацією в регіонах, надання допомоги органам місцевої влади і проведення нарад з актуальних питань захисту прав споживачів за участі представників бізнесу і громадських організацій я відвідав Львівську, Тернопільську, Запорізьку, Житомирську, Івано-Франківську і Хмельницьку області, — розповів на брифінгу, який відбувся в Кабінеті Міністрів, Сергій Орєхов. — Завдяки цим поїздкам я особисто з’ясував, як налагоджено роботу наших територіальних інспекцій з місцевими органами влади. В кожній області було проведено багато зустрічей. Між Держспоживінспекцією та облдержадміністраціями підписані меморандуми про співпрацю. Їх положення спрямовані на спільну оперативну, результативну і прозору роботу щодо захисту прав споживачів.

5 червня 2013 року на засіданні Кабінету Міністрів схвалено Концепцію державної політики в галузі захисту прав споживачів, яка забезпечить: підвищення рівня соціальної стабільності; координацію дій центральних та місцевих органів виконавчої влади; підвищення ефективної системи запобігання потраплянню небезпечних, фальсифікованих товарів на споживчий ринок.

Крім того, Україна веде активну діяльність на міжнародному рівні щодо захисту прав споживачів. Так, 6-7 липня 2013 року в місті Астана (Республіка Казахстан) українська делегація на чолі із Сергієм Орєховим взяла участь у черговому засіданні Консультативної ради з захисту прав споживачів держав — учасниць СНД. Там було представлено останні досягнення нашої країни в напрямках контролю за виконанням антитютюнового законодавства та впровадження ринкового нагляду. До речі, п’яте засідання Консультативної ради відбудеться цієї осені в Україні.