КАТАКЛІЗМИ

Східне узбережжя США потерпає від урагану «Сенді», який забирає життя

Жертвами потужного урагану «Сенді», прозваного журналістами Франкенштормом, який минулого тижня наробив лиха у Карибському басейні, а в ніч з понеділка на вівторок налетів на Cхідне узбережжя США і Канади, стали щонайменше 70 людей. Понад 6 мільйонів  залишилися без світла.

Також через стихію у Нью-Йорку повністю затоплено сім ліній метрополітену (із 26), а у штаті Нью-Джерсі оголошено загрозу затоплення на атомній електростанції «Ойстер Крик». За словами представника Комісії з ядерного регулювання США, якщо рівень води  й надалі підвищуватиметься,  можуть бути пошкоджені насоси, які допомагають  охолоджувати водою використане паливо.

 У Нью-Йорку морська вода затопила чимало підземних тунелів і паркінгів. Фото з сайту news.yahoo.com

Значна частина Нью-Йорка в ніч проти вівторка занурилася в темряву. Повністю затоплено півострів Коні-Айленд, розташований у Брукліні. Глава транспортного управління Нью-Йорка Джозеф Льота назвав шторм «Сенді» найгіршою катастрофою в історії транспортної системи міста. За його словами, було затоплено сім тунелів метро під протокою Іст-Рівер, що з’єднує Манхеттен і Бруклін. Багато ділянок метрополітену було знеструмлено. Шість автобусних парків залито водою.

У вівторок призупинилися торги на Нью-Йоркській фондовій біржі. Штаб-квартиру Організації Об’єднаних Націй також закрили. Вода залила багато підземних паркінгів,  дорожні тунелі, а також «Граунд зеро» на місці зруйнованих веж Всесвітнього торгового центру.

Водночас у Вашингтоні закриваються федеральні установи. Таке рішення прийнято з урахуванням того, що у Вашингтоні, Філадельфії й Балтиморі можуть початися сильні снігопади, спричинені штормом. Роботу призупиняють навіть космічний центр НАСА «Годдард», Пентагон і найбільша в країні база морської піхоти «Куантіко», що на південь від Вашингтона.

Загальні збитки економіки США від стихії можуть перевищити 20 млрд доларів, повідомило агентство Bloomberg із посиланням на дані дослідницької компанії Kinetic Analysis Corp.

Лише $7—8 млрд — це застраховані збитки. Значна кількість загальних втрат припаде на частку муніципалітетів, які будуть змушені відновлювати зруйновану інфраструктуру.