ЕКСКЛЮЗИВ. Протягом останніх двох років вчені ретельно працювали над дослідженнями, але насправді м'яч – то лише міцний шматок шкіри, довкола якого будуть точитися баталії у містах Польщі та України у наступні два тижні. Але яким чином футбол став таким прибутковим, як йому вдається викликати національну гордість, пристрасті та величезну кількість запитань від глядачів Еuronews?

На деякі з них сьогодні відповідає Генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно.

Перше запитання від Йєспера з Норвегії: «Так, Бахрейн відрізняється від України… Очевидно, він менш важливий, але ситуація там набагато гірша. Мене цікавить, чому Україна викликає так багато уваги? Коли Бахрейн приймав нещодавно Формулу-1, жоден політик або чиновник не сказав з цього приводу ані жодного слова…»

Алекс Тейлор: «Це не зовсім так. Я брав інтервю у Германа ван Ромпея, який говорив про Юлію Тимошенко. Але чому політика взагалі змішується із футболом?»

Джанні Інфантіно:«Гарне питання. З цього приводу я можу сказати, що як керівний орган футболу у Європі, УЄФА не втручається у політику. Але проведення змагань такого високого рівня, як чемпіонат Європи, дає підстави політикам та політичним лідерам робити різні заяви, які не стосуються футболу. Вони отримують своєрідну платформу для своїх виступів. Це треба розуміти й рахуватися із цим -у політиків є низка питань для обговорення. Що ж до УЄФА, ми, звичайно, зосереджуємося на грі, на змаганні».

Алекс Тейлор:«Але чи змінили б Ви свою думку, якби, скажімо, Ангела Меркель висловилася щодо України? Що б це змінило?»

Джанні Інфантіно: «Ні, це нічого б не змінило, такі речі не позначаються на нашій роботі. Нам треба організувати змагання, ми не політичні діячі. Пані Меркель, очевидно, прагне досягти політичної мети, так само, як її колеги з інших країн. Зрозуміло, що Євро 2012 дає нагоду їм говорити про все, що їх турбує поза футболом».

Алекс Тейлор: Наступне запитання у програмі «Моя думка».

«Мене звуть Макс, я живу в Брюсселі. Десь почув, що квиток на стадіон коштує 600 євро. Але куди подінуться всі ці мільярди – там же величезну купа місць?»

Алекс Тейлор:«Я не певен, що всі квитки коштують 600 євро, але скажіть, будь ласка, куди йдуть ці гроші? Хтось, очевидно, швидко розбагатіє?»

Джанні Інфантіно: «Як Ви знаєте, УЄФА – то неприбуткова організація, а всі гроші, які вона отримує, розподіляються між національними футбольними асоціаціями у різних країнах. Наші рахунки відкриті, їх можно перевірити, якщо зайти на наш вебсайт. Всі надходження розподіляються між 53 країнами-членами УЄФА. Серед них, звичайно, такі великі країни, як Велика Британія або Німеччина, які можуть існувати й без коштів УЄФА. Але 90 відсотків наших членів насправді залежать від центральних надходжень, вони йдуть на організацію футбольних змагань у тих країнах. Ось так витрачаються кошти від продажу квитків під час великих змагань, таких, як європейський чемпіонат.

Справді, деякі квитки коштують 600 євро, але то квитки переважно на фінал чемпіонату. На той самий чемпіонат можна потрапити й за 50 євро звичайно».

Алекс Тейлор: «Звучить дуже переконливо. Наступне питання, будь ласка».

«Вітаю, мене звуть Адольфо, я з Галіції. Нічого не знаю про футбол, але чув, як Ви називали його грою, що надихає на філософські роздуми, сприяє толерантності. Коли ж я дивлюся футбол, атмосфера на стадіоні викликає у мене лише відразу. Молоді люди,зазвичай дуже приємні, перевтілюються, коли переходять у цей “футбольний” настрій, вони стають частиною натовпу. Я не бачу там жодної філософії, толерантності або ж поваги».

Алекс Тейлор:«Гадаю, що тут йдеться про прояви расизму та хуліганство. Що можна зробити, аби подолати ці явища? Чи існують вони?»

Джанні Інфантіно:«Ми маємо йти попереду, подаючи гідний приклад, для початку. Маємо поліпшити та збільшити кількість наших кампаній за толерантність та взаємоповагу у футболі. Грати у футбол неможливо без пристрасті та емоцій, а вони подекуди можуть призвести до сцен, які жоден з нас не хотів би бачити. Саме тому для нас найголовніше – то боротьба проти насильства та расизму у футболі. Ми приділяємо цьому величезну увагу. Ми мусимо вести всіх з собою, подавати приклад, ми маємо попереджати, інформувати…»

Алекс Тейлор: «Але що це означає? Що ви маєте на увазі, говорячи про попередження? Як можна попередити прояви расизму?»

Джанні Інфантіно: «Можна, наприклад, пояснити уболівальникам, які йдуть дивтися гру, що матч може бути зупинено, гру можна перервати. Ми надали рефері такі повноваження – у разі, коли на трибунах хтось веде себе негідно, а це траплялося на кількох матчах у кількох країнах, суддя може зупинити матч. А на порушників чекають дисциплінарні заходи. Отже, фани, які вдаються до насильства, починають бійку й таке інше, мусять знати, що врешті-решт їхні дії зашкодять перш за все команді, за яку вони вболівають. Команда програє з рахунком 3:0, а на нього чекають відповідні наслідки, якщо подібне трапиться».

Алекс Тейлор: «Добре, інше запитання».

«Я – Маріано з Італії. Коли ми нарешті будемо господарями чемпіонату? Коли Євро проходитиме в Італії?»

Алекс Тейлор:«Італія, звичайно, від самого початку була одним із фаворитів -кандидатів на проведення Євро…»

Джанні Інфантіно: «Так, звичайно, вона очолювала список кандидатів. Але врешті-решт керівництво УЄФА вирішило, що час відкрити новий напрямок – до країн Центральної та Східної Європи. Завжди добре мати нові країни, які готові організувати важливі змагання. Для проведення Євро 2012 у нас є нові, прекрасні стадіони у Польщі та Україні. Цього, на жаль, не можна сказати про Італію, де футбольні майданчики мають бути радикально та досконально змінені та перебудовані. Але коли це відбудеться, Італія, як велика футбольна країна, матиме змогу брати участь у конкурсі за проведення чемпіонату Європи, або змагатися за проведення фіналу ліги Європейських чемпіонів. До речі, фінал ліги європейських чемпіонів 2014 року відбудеться у Турині, де Ювентус побудував прекрасний новий стадіон».

Алекс Тейлор:«Ще одне питання глядачів euronews про футбол».

«Вітаю, мене звуть Мартін, я з Естонії, мені 28. Хотів запитати про розиграш квитків на фінал ліги європейських чемпіонів. Проягом 10 років я намагаюся виграти, але жодного разу не зміг отримати квиток. Цікаво, яка політика стоїть за проведенням лотереї? Дякую».

Алекс Тейлор: «Справді, чи можна тут щось зробити? 10 років – довгий час…»

Джанні Інфантіно:«Так, солідний, але саме слово «лотерея» передбачає її непрогнозованість. Не кожен, хто бере участь, обовязково має виграти. Звичайно, той, хто виграє, почувається мільйонером. Зазвичай ми отримуємо рекордну кількість заявок на квитки на фінал. Цього разу ми мали 250,000 заявок на 7 тисяч квитків. Як відомо, решта квитків йде до команд, які мають квоту для власних уболівальників. Щодо Євро 2012, то ми отримали 12 мільйонів заявок на 1,3 мільйона квитків.

УЄФА дотримується правила, що всі матчі високого рівня мають транслюватися по телебаченню. Ми також встановлюємо великі екрани у багатьох містах. Так, наприклад, було у Мюнхені на старому Олімпійському стадіоні. Отже, ми намагаємося зробити все від нас залежне, але для таких фіналів, як цей, нам треба було б мати стадіон на мільйон глядачів, аби всі, хто хоче, потрапили б на гру.

Алекс Тейлор:«У мене для Вас останнє запитання. Ви краще за всіх маєте знати, хто стане переможцем?»

Джанні Інфантіно:«На Євро 2012? Гарне запитання. Виграє найкраща команда. Та, що заслуговує на перемогу… Важко сказати. Чемпіонат Європи – то змагання високого рівня. Хто думав, що Греція виграє 2004 року? Але вона перемогла. Отже, це насправді боротьба найкращих команд. Серед фаворитів, звичайно, Німеччина, Іспанія, Нідерланди, є кілька сильних аутсайдерів. Це – велике змагання. Найкраще у ньому те, що можуть статися несподіванки, перемогти може будь-хто. Отож, ми чекаємо на велику подію, а переможцем стане найкращий». 

Copyright © 2012 euronews