Війна за ключову посаду в антикорупційній прокуратурі, яка супроводжувалася гучними скандалами, закінчилася. Та чи варто очікувати найближчим часом резонансних розслідувань, чи знову знайдуться причини відкласти боротьбу з корупцією на потім?

Вибір конкурсної комісії, яка визначила фінальну двійку кандидатів на посаду антикорупційного прокурора, виявився несподіванкою. Якщо до цього моменту лідерами вважалися Роман Говда й Віталій Касько, тепер ними стали Максим Грищук, який набрав під час фінального голосування 9 з 22 голосів, і Назар Холодницький (7 голосів). Кожен з 11 членів комісії мав два голоси.

Начальник відділу прокуратури Черкаської області Володимир Кривенко набрав три голоси, заступник генпрокурора Роман Говда — два. Решта кандидатів (прокурор Генпрокуратури Олександр Новиков, екс-прокурор Анатолій Єжов, заступник генпрокурора Віталій Касько) голосів не набрали.

Максим Грищук — 31-річний прокурор прокуратури Львова родом із Тернополя. На посаді він займався справами неповнолітніх. Рік воював у зоні АТО в лавах 81-ї окремої аеромобільної бригади, зокрема п’ять місяців захищав донецький аеропорт.

30-річний Назар Холодницький працює в органах прокуратури 10 років, починав у прокуратурі Київської області, а 2014-го після Революції гідності його перевели до Генеральної прокуратури на посаду старшого помічника першого заступника Генпрокурора. З 22 грудня 2014 року Холодницький став першим заступником прокурора Автономної Республіки Крим, яку після окупації Російською Федерацією переведено до Києва.

Нагадаємо, 22 вересня 2015 року Генпрокурор Віктор Шокін наказом утворив Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. Передбачається, що цей орган здійснюватиме нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, яке здійснює Національне антикорупційне бюро України. Крім того, САП підтримуватиме державне обвинувачення у відповідних провадженнях і представлятиме інтереси громадянина або держави в суді у ситуаціях, передбачених законом і пов’язаних з корупційними правопорушеннями.

Коментуючи боротьбу з корупцією в Україні, глава Європейського управління з боротьби з шахрайством Джованні Кесслер, який нещодавно взяв участь в Антикорупційному форумі, зазначає, що вже з перших розслідувань необхідно озвучувати результати. Адже важливо, щоб люди почали розуміти, що корупцію правоохоронці більше не покривають, що хабарництву не колись буде покладено край, а це вже відбувається.

«Багато чого в країні залежить від пильності громадськості, а також від внутрішньої служби безпеки, які зобов’язані впевнитися в законності дій бюро, — наголосив консультант з питань боротьби з корупцією Ентоні Робі, який працював у багатьох країнах і має величезний досвід у цій сфері. — У більшості деталі розслідувань будуть цілком таємними — доти, доки підозрюваному не винесуть вирок. Деяка частина інформації може бути відкритою і доступною, це потрібно для підвищення довіри населення. Але обираючи інформацію, необхідно виявити обережність, тому що відкривши зайве, можна провалити весь процес».

Чи будуть такі процеси публічними, згодом побачимо, але те, що вони будуть резонансними, — однозначно, обіцяють у НАБ. Адже після призначення антикорупційного прокурора ця структура зможе запрацювати на повну потужність.