БЕЗПЕКА. Кепська пригода може статися, коли власник автомобіля (так званої моделі «без ключа»), безтурботно залишає свою машину. У момент, коли дверцята автоматично зачиняються, втручається зловмисник. Він перехоплює сигнал від вашого пульта дистанційного керування, автомобіль залишається відчиненим, і він спокійнісінько може собі господарювати в ньому. Швейцарські автомобілісти вже мали достатньо нагод познайомитись із даним сценарієм. Винуватець: «штучка», яку можна придбати в Інтернеті – «перехоплювач» радіосигналів.

Але зловмисники можуть піти значно далі, як про це свідчать десятки відеороликів, розміщених в Інтернеті. Крадіжку автомобіля можна здійснити «чисто» і елегантно. Розмаїття пристроїв, придатних для цього, просто приголомшує: Radio-CD, GPS, Bluetooth, WIFI, ключ USB – будь-що може стати у пригоді хакерові!

Справа полягає в тому, аби переконатися, що електронний ключ присутній у кабіні. Щойно це з’ясовано, достатньо озброїтись звичайним ноутбуком і – вперед!

У Європі поліція зареєструвала кілька схожих випадків. Щоразу йшлося про про машини з електронним ключем. Згодом їхні власники марно намагалися домогтися відшкодування, адже довести, що мало місце зовнішнє вторгнення, практично неможливо!

Якщо говорити про захист автомобіля, то передусім слід поставити питання про його безпеку на програмному (інформаційному) рівні.

Сучасний автомобіль – це фактично комп’ютер на чотирьох колесах. Під його капотом – десятки взаємоповязаних процесорів, мільйони рядків кодів запуску. Що більше елементів взаємодіють із зовнішнім світом, то вразливішою є машина. За словами експерта, у гонитві за інноваціями фахівці дещо забули про безпеку!

Деякі виробники вже почали реагувати на проблеми, повязані із хакерством. Основна мета – зробити недоступною інформаційну систему автомобіля.

Copyright © 2012 euronews