НА-ГОРА

Чи стане порятунком для нерентабельних вугледобувних підприємств Львівщини, на яких вичерпано запаси «чорного золота», програма приватизації копалень?

Видобувну галузь Львівщини, що понад півстоліття визначає обличчя області, і Сокальщини зокрема, попри труднощі, вимушені структурні трансформації  підприємства, яких не бракувало в останнє десятиліття, переконані фахівці, надто рано списувати з рахунку: вона ще прислужиться економіці краю і незалежної України. Ситуація на ринку енергоносіїв, стрімке зростання вартості голубого палива стали імпульсом до розвитку вугільної промисловості та реабілітації стратегічної місцевої сировини, на використання якої поступово переорієнтовуються енергетичні підприємства регіону і держави. Не політичні чинники, а економічна доцільність, прагматизм і чіткі розрахунки стають визначальними для підприємств у виборі палива. Стало невигідно працювати на дефіцитному і недешевому газі, виробництва переходять на тверде паливо, запаси якого у розвіданих родовищах вугільного басейну Західного регіону цілком достатні: і економія очевидна, і жодної загрози стабільності у роботі енергогенеруючих підприємств.

На «Лісовій» хоч і зменшився видобуток вугілля, але перспектива у неї є. Фото з сайту Ivug.com.ua

Шахтарський район знову живе в очікуванні чергових реформ, зелене світло яким надасть закон про приватизацію, що набуде чинності  з наступного року.

— Якщо прийдуть інвестори з грошима, ми — тільки «за»! — каже виконувач обов’язків директора з економіки та фінансів ДП «Львіввугілля» Олександр Горовий.

 Та шахтарські колективи Прибужжя живуть не лише очікуваними змінами, а турботами нинішнього дня, видаючи на-гора необхідну для потреб краю стратегічну сировину: у структурі виробництва електроенергії на найпотужніших у регіоні енергогенеруючих компаніях значно збільшується відсоток використання вугілля місцевого видобутку, а натомість зменшуються обсяги імпортованого газу. 85 — 90 відсотків  твердого палива закуповує «Західенерго».

З початку року на підприємствах ДП «Львіввугілля», повідомив Олександр Горовий,  видобуто 1.532 тис. тонн при плані  1.568 тис. т вугілля, а реалізовано за десять місяців 455,5 тис. т на суму 320 млн 288 тис. гривень. На рахунки підприємства від закупівельників надійшло 340 млн 478 тис. гривень.

 Частину твердого палива підприємства віднедавна реалізують за попередньою оплатою. На складах копалень відвантаження чекає ще понад 250 тис. тонн вугілля. З 8 шахт Львівського вугільного басейну найбільше «чорного золота» видали на-гора «Межирічанська» (129,7 %), «Великомостівська» (114,5%), «Червоноградська» (110,2%), натомість  зменшився видобуток на «Лісовій» — тут накопали на майже 10 відсотків менше від запланованого видобутку (91,5 %). На третину нижчі показники від планових на «Відродженні», «Зарічній» та ін.

Проте на біографії цих шахт ставити крапку зарано. Завдяки реалізації програми приватизації копалень зажевріла надія у неперспективних з огляду на необхідність капіталовкладень у їх переоснащення — ними зацікавились інвестори. Та поки потенційні покупці не подавали жодних заявок на викуп, передачу в концесію чи оренду (закон набуде чинності з першого січня наступного року), експерти цікавляться копальнями, які ймовірно потраплять до переліку претендентів на приватизацію. Йдеться передовсім про ті копальні, модернізація та переоснащення яких потребують серйозних капіталовкладень. Поглиблення на кількасот метрів пласта, наприклад, на «Зарічній» дасть змогу продовжити життя копальні, забезпечити видобуток додаткових тисяч тонн високоякісного коксівного вугілля. Вдасться також зберегти робочі місця, що особливо важливо для депресивного району. Не бракуватиме, на думку експертів, інвесторів, готових вкласти кошти в переоснащення шахти «Степової». Навіть попри нинішнє зниження обсягів видобутку, вугілля в копальні достатньо.