Рівень забезпеченості ліжками паліативної допомоги в Україні становить 25% від стандартів Всесвітньої організації охорони здоров’я. Тому протягом найближчих трьох років кількість хоспісів буде збільшено щонайменше вдвічі. Так віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко озвучив завдання уряду під час відвідання хоспісу в Київському міському онкологічному диспансері. Він висловив переконання, що це завдання для нашої країни посильне, якщо до процесу долучаться Міністерство охорони здоров’я, керівники регіонів і громадських організацій.

Також потрібно реформувати нормативну базу, яка відстає від прийнятих в ЄС підходів, вдосконалити систему підготовки лікарів, молодших медичних спеціалістів.

«Упродовж останніх десятиріч у світі швидкими темпами зростає кількість людей, які страждають на невиліковні захворювання та потребують паліативної допомоги, тривалого медико-соціального догляду, адекватного знеболення, морально-психологічної та духовної підтримки. Україна — не виняток. Рівень паліативної та хоспісної допомоги є напрямком діяльності органів охорони здоров’я та соціальної опіки, за яким оцінюють цивілізованість держави та гуманність суспільства», — сказав Костянтин Грищенко.

Протягом останніх років в Україні створюється і розвивається система паліативної та хоспісної допомоги, збільшуються потужності стаціонарних установ. За приклад послідовності дій уряду в напрямку розвитку паліативної допомоги Костянтин Грищенко навів започаткування випуску таблетованої форми морфіну.

«Реалізуючи державну політику в цій сфері, уряд враховує прин?цип гуманізму як визначальну її складову. Нещодавно, зокрема і за моєї ініціативи, урядовою постановою, а також спеціальним наказом Міністерства охорони здоров’я в Україні вперше в історії було зареєстровано таблетований морфін. Українці зі стійким больовим синдромом вже мають змогу не проходити дуже складні процедури для отримання однієї-двох ампул з ліками, а одержати такі знеболювальні препарати на кілька днів за спрощеною процедурою», — передає слова віце-прем’єра його прес-служба. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»