Ксенія ТАБАЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»

ДОСЛІДЖЕННЯ. Вітчизняні та іноземні компанії більше не вважають фіскальну систему основною перешкодою для ефективного ведення бізнесу та інвестування коштів у перспективні галузі.

Українська енергетика, за оцінкою економічних експертів, стоїть другою  в  списку  галузей  найбільш цікавих з точки зору інвестування. Вона поступається місцем лише сільському господарству з його величезним потенціалом для розвитку.

Зарубіжні й вітчизняні інвестори нині активно розробляють українські родовища нафти й газу. Є бажання вкладати кошти й у розвиток альтернативної енергетики. Так, ще два роки тому в нашій державі не було жодної сонячної електростанції, а тепер австрійці будують цілий сонячний парк у Криму, який, на думку фахівців, буде одним із найбільших не лише в Європі, а й у світі. До кінця 2013-го тут освоять понад 2 млрд євро.

Вітчизняні гроші теж ідуть у сонячну енергетику. Дві електростанції вже зведені у Вінницькій (на будівництво пішло 60 млн грн) і Черкаській областях (про це вже писав «УК». — Авт.).

Тобто інвестиційний клімат у нашій країні поліпшується. Це підтверджують і висновки дослідження індексу інвестиційної активності України за підсумками третього кварталу цього року. Його провела соціологічна компанія Research & Branding Group за ініціативи Державної податкової служби.

За повідомленням прес-служби ДПС, у дослідженні (в опитуванні брали участь понад 250 керівників українських, американських та європейських компаній-інвесторів) йдеться про те, що представники вітчизняного та іноземного бізнесу, які працюють у нас, демонструють «обережний оптимізм». Однак вони більше не вважають податкову систему основною перешкодою на шляху до покращення інвестиційного клімату. Порівняно з першим кварталом 2012 року вищеназваний індекс зріс на 0,2 пункта і становить 4,43 бала з 10 можливих.

Тож у III кварталі інвестори відзначили зменшення негативного впливу фіскальної політики на ведення бізнесу. Зниження рівня актуальності для підприємців податкових питань вказує на те, що реформа в цій сфері вже приносить плоди, хоча вона поки що не завершена. Водночас керівники компаній вказують на потребу продовження боротьби з корупцією та реформування судової системи.

До речі, це вже друге дослідження. І якщо під час першого бізнесмени скаржилися, що витрачають занадто багато часу на подачу документації до органів ДПС і на брак належної бази для електронної звітності, то в третьому кварталі активний розвиток податковою службою відповідних сервісів зробив цю проблему неактуальною. Тепер від реформи податкової системи інвестори очікують подальшого зниження кількості платежів та спрощення алгоритмів обчислення та адміністрування податків.