ТЕНДЕНЦІЯ

Експорт цибулі за перший квартал року зріс на 7000%(!)

Наприкінці сезону традиційно підвищуються ціни на овочі та фрукти старого врожаю. Та якщо картопля, морква, капуста, буряк за останній тиждень подорожчали від 6 до 10%, то цибуля дала плюс 20% (до 2,8 гривні за кілограм), а в Харківській, Херсонській і Донецькій областях — усі 30%. Причинами такого росту «УК» поцікавився у експертів. Як з’ясувалось, все через активний зовнішній попит на нашу золотисту. У першому кварталі цього року з України експортовано понад 21 тисячу тонн цибулі, попри те, що за цей самий час торік — усього... 286 тонн, тобто зростання становить 7000% (!), повідомляють аналітики Української аграрної конфедерації.

— Середня ціна експорту цибулі становить понад 130 доларів США за тонну, — додає директор консалтингової компанії ПроАгро Микола Верницький. — Закуповує її одна іранська компанія партіями по 20—22 тонни. Отже, це не ситуативне явище, а тенденція.

Керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Тетяна Гетьман уточнює: «цього маркетингового року (МР), з липня по березень, Україна експортувала майже 50 тисяч тонн цибулі. Це абсолютний рекорд! Для порівняння: у 2011/2012 МР експорт за весь період (липень 2011-го —червень 2012-го) становив лише 8 тисяч тонн, хоч урожай був навіть вищий, ніж у цьому році. Попередній рекорд було встановлено тільки у 2008/2009, тоді за весь сезон країна експортувала 67 тисяч тонн цибулі. Цього року в українських виробників є всі шанси поліпшити цей показник на 10—15%».

  Ще  одна особливість сезону — географія експорту, —  додає експерт. —  Майже 20% української цибулі було продано в країни Євросоюзу, здебільшого в Румунію й Болгарію. Раніше головним нашим покупцем цибулі була Росія. Станом на березень 2013 року вона опинилась на другому місці після Іраку(!), якого раніше зовсім не було у списку покупців. В Ірак станом на березень ми продали понад 33% експортного обсягу цибулі. Тож нашу цибулю розсмакували інші країни, і це дуже хороший досвід для українських господарств, на якому можна буде заробляти надалі».