Чергова зупинка у європейському турне президента Ірану – Париж. Тут у середу Хассан Рохані зустрівся з міністрами закордонних справ та економіки, а на сьогодні заплановано переговори з президентом Франції Франсуа Олландом.

Очікується, що в ході візиту Іран та Франція підпишуть 20 угод у сфері охорони здоровя, туризму, транспорту та промисловості.

Найбільшим контрактом стане покупка 114 аеробусів, якими Тегеран планує оновити свій застарілий через санкції цивільний авіапарк.

Крім того французький концерн «Пежо-Ситроен» оголосив про плани створення з Іраном спільного підприємства з виробництва автомобілів. Воно буде випускати до 200 000 автівок на рік, і перша партія зійде з конвеєра вже наступного року.

Візит Рохані в Париж проходить на тлі протестів іранців, які живуть у Франції. Учасники акції не задоволені відновленням контактів Заходу з Тегераном, який, на їхню думку, не поважає цінності свободи слова і демократії.

Втім, у Парижі Рохані зустрівся і з іншими представниками іранської діаспори, які виявляють до нього більше лояльності.

З Парижа передає кореспондент euronews Марія Сарсаларі:

«Вийти в світ після десятиліть ізоляції – нелегке завдання для Ірану. Хасан Рохані дав таку обіцянку своїм співгромадянам, але для цього йому буде потрібна допомога мільйонів освічених іранців, які живуть за межами батьківщини. Вони могли б сприяти приходу до Ірану нових технологій та інвестицій. Про це Рохані говорив із співвітчизниками в Парижі».

EURONEWS